БУЛИ ЧИ НЕ БУЛИ ПОРУШЕННЯ ПІД ЧАС РОЗРОБКИ ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ ХМІЛЬНИКА? І яка подальша доля проекту Концепції?

БУЛИ ЧИ НЕ БУЛИ ПОРУШЕННЯ ПІД ЧАС РОЗРОБКИ ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ ХМІЛЬНИКА? І яка подальша доля проекту Концепції?
20.05.2013



fhm1-01В Хмільницькій міській раді вважають, що порушень не було. Таку думку висловила начальник управління економічного розвитку та євроінтеграції міської ради пані Світлана Васєнкова в коментарі газеті "33-й канал":


«Закон України «Про курорти» передбачає фінансування міста-курорту Хмільника з Державного бюджету. Але ініціатором у розробці програми, згідно з законодавством, має бути не міська рада, а облдержадміністрація. Програма розвитку Хмільника була розроблена спільно працівниками Хмільницької міськради і Вінницької ОДА і направлена для попереднього погодження у міністерства. Ніяких порушень не було, просто від міністерств були отримані зауваження і пропозиції щодо цієї програми. Далі по плану ми будемо доопрацьовувати її разом з головними управліннями економіки і охорони здоров’я ОДА і знову посилати на затвердження у профільні міністерства».


Тобто Світлана Василівна зазначила, що проект Концепції доопрацьовується і буде повторно надіслано до профільних міністерств. Але не все так просто. Під час доповіді на сесії міської ради пані Світлана озвучила трішки іншу інформацію. Пропонуємо витяг з доповіді:


«…Проте Мінфіном не підтримано наш проект концепції, в основному у зв’язку із необхідністю вишукування суттєвих додаткових коштів з державного та місцевих бюджетів. А Мінекономрозвитку надано висновок про недоцільність розроблення проекту такої концепції та вказало, що порушене питання необхідно вирішувати шляхом внесення змін до існуючих програмних документів або документів стратегічного спрямування. Зокрема Мінеконом розвитку зазначило що визначені в проекті концепції проблеми розвитку одного курорту, що фактично охоплює територію невеликого міста у Вінницькій області, мають вузьке спрямування і не містять комплексних ефектів розвитку курортно-туристичної та лікувально-реабілітаційної сфери країни в цілому. Тобто, за рівнем свого охоплення порушені питання необхідно вирішувати без розроблення окремої державної цільової програми. Крім того, зазначено Мінекономрозвитку, що Президентом України Януковичем відповідно до Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство – конкурентно-спроможна економіка – ефективна держава" доручено забезпечити виконання заходів щодо оптимізації кількості державних цільових програм та підвищення ефективності і гнучкості фіскальних видатків. Разом з тим Мінекономрозвитку запропонувало альтернативні шляхи планування заходів щодо розвитку курорту Хмільник в рамках стратегічних програмних документів що діють або розроблені у сфері рекреації та туризму, і вказало перелік таких програм в рамках яких можливе вирішення окремих питань розвитку нашого курорту. Це:


- Державна цільова соціальна програма розвитку в Україні спортивної та туристичної інфраструктури в 2011-2022 роках;


- Загальнодержавна цільова програма "Питна вода України" на 2011-2020 роки;


- Державна цільова економічна програма енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки;


- Державна цільова програма підтримки соціально-економічного розвитку малих міст на 2011-2015 роки.


На сьогоднішній день, враховуючи, що висновок Мінекуономрозвитку і торгівлі є визначальним, проводиться робота щодо підготовки документів для подання їх до відповідних міністерств для включення заходів розвитку нашого міста до названих програм. В мене все дякую».