Чи потрібна насправді міській владі громадська активність?

Чи потрібна насправді міській владі громадська активність?
16.11.2011
Таке питання в мене виникло, коли я ознайомився з проектом Програми розвитку місцевого самоврядування та міжнародного співробітництва на 2012 рік, яку мають намір затвердити на черговій сесії.

В програмі є розділ 2 «Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована программа», окремі моменти якого й спонукали мене відреагувати таким чином…

Але щоб не бути, як то кажуть, голослівним, я процитую саму Програму:

«…Накопичений досвід роботи у сфері розвитку місцевого самоврядування та міжнародного співробітництва свідчить про існування наступних проблем та перешкод:

- недостатня активність територіальної громади у вирішенні важливих питань місцевого значення;

- відсутність на території міста достатньої кількості громадських організацій, які не лише декларують, але й практично не займаються (напевно правильно було б саме ЗАЙМАЮТЬСЯ. прим. автора ))) питаннями розвитку місцевого самоврядування та міжнародного співробітництва…»

А тепер кілька питань:

1. Чи готова міська влада до підвищення тієї «активності територіальної громади»? І яка ця активність має бути на думку влади? Громадські організації «Молодіжна Рада» та «ПРАВО» таку активність демонструють – і що? Вона потрібна владі?

2. Цікаво, а що б було, якби на території міста, окрім вказаних вище двох громадських об’єднань, діяли ще хоча б 2 громадських організацій, «які не лише декларують, але й практично займаються питаннями розвитку місцевого самоврядування»?

3. Чому все ж таки такий спротив ініціативам громадських організацій? Наприклад, громадська організація «ПРАВО» займається вирішенням питань місцевого самоврядування (в творчому доробку організації близько 10 розроблених та реалізованих проектів у співпраці з органами місцевого самоврядування), а також має досвід міжнародного співробітництва (співпраця з Корпусом Миру США в Україні, з Східноєвропейським демократичним центром (Польща), з міжнародними донорськими організаціями)…

Питання звичайно риторичні, але дуже хотілося б почути на них відповідь…