Чим страшні мультики для формування здорової особистості…

Чим страшні мультики для формування здорової особистості…
28.10.2009
Діти – це квіти життя… Але як розвиваються сучасні діти в умовах сьогодення? Які негативні фактори впливають на психіку дітей? Вчені всього світу неодноразово доводили негативний вплив на мозок і підсвідомість малюків та підлітків страшних казок, фільмів жахів, бойовиків, мультиків з незрозумілими персонажами та жорстокими сценами, а також Інтернету і комп’ютерних ігор. Своїми думками й порадами ділиться практичний психолог СЗШ №2 Олена Аврамчук.

Після перегляду подібних фільмів чи мультиків діти спочатку можуть і не боятися. Але згодом починають боятися темряви, точніше чогось невидимого, що може бути в тій темряві. Наприклад, мій трирічний племінник ще минулого року подивився фільм «Людина-павук», став панічно боятися павуків, а якось навіть кричав: «Забери його (павука) від мене. Це людина-павук!». Коли діти дивляться жорстокі фільми, мультики, де над людьми чи тваринами знущаються, вбивають, в них розвиваються агресія, гнів, ненависть до оточуючих. В підсвідомості відкладаються картинки з насиллям, що може призвести до плачевних наслідків.
Якщо в дітей запитати, яких героїв мультиків вони люблять, конкретних персонажів не називають: покемони, черепашки ніндзя… Менше транслюється мультиків з реальними персонажами, перенасичені вигаданими. Так само й в рекламах – дітей приваблюють яскраві кольори, швидка зміна картинок… І книги без яскравих картинок вони читають неохоче, а тому немає уяви й фантазії, в них пригнічується успішність у навчанні. Крім того, яскраві кольори певною мірою пригнічують інстинкт самозбереження.

Що Ви порекомендуєте з цього приводу батькам?
Насамперед треба більше часу і уваги приділяти своїм дітям. Обмежити перегляд телебачення в ранньому віці і у вечірній час, частіше читати на ніч добрі казки, вибирати фільми та мультики з реальними персонажами, а не фантастичними… Якщо батьки зрозуміють важливість цієї проблеми, вони будуть робити все можливе для кращого розвитку дітей і спільно з ними боротимуться проти того негативу, що несуть нам телебачення, Інтернет, комп’ютерні та жорстокі ігри.