Де чистіше: там де прибирають, чи там, де створюють належні умови?

Де чистіше: там де прибирають, чи там, де створюють належні умови?
16.06.2011
Пам’ятаю, що свого часу на «Громадському форумі Хмільниччини» було розміщено низку статтей про благоустрій нашого міста. Тоді, під час їх обговорення, я відстоював позицію, що для вирішення проблеми появи стихійних сміттєзвалищ потрібно використовувати комплексний підхід, який базується на забезпеченні місць для збирання сміття (контейнери, урни тощо) відповідної ємкості, організації їх своєчасного очищення та організації системи контролю за дотриманням законодавства в цій сфері.

Тоді в мене було дуже багато опонентів, які звинувачували мене майже в усіх смертних гріхах, та не сприймали мої, як на мене – досить логічні висновки та пропозиції. Пройшов час, трішки втихла гарячка з вилизуванням території. Тепер є шанс подивитися, чи відбулися якісь зміни. Ось кілька фото з території парку Шевченка.

Тепер хочу процитувати Правила благоустрою території міста Хмільника, які було затверджено рішення Хмільницької міської ради №491 від 26 лютого 2006 року:

«5.6.4. Для запобігання забруднення випадковим сміттям вулиць, площ та інших об’єктів благоустрою, зобов’язання по встановленню та утриманню урн покладається на:

3) підприємства і організації, фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, які є балансоутримувачами парків, зон зелених насаджень, майданчиків для дозвілля та відпочинку, на території вказаних об’єктів з інтервалом не більше 40 м по центральних алеях;

5.6.5. Особи, на яких покладено обов’язок по встановленню урн, зобов’язані утримувати їх у справному й охайному стані, очищати від сміття в міру їх наповнення, але не менше ніж один раз на добу, у разі стійкого забруднення – промивати»

З цього можна зробити висновок, що все ж таки одним прибиранням зробити наше місто чистішим не вдасться. Варто звернути увагу на організацію місць збору сміття, здійсненню його вивезення та організації належного контролю…

Щодо останнього, то тут є один момент. Свого часу, розпорядженням міського голови за №70-р від 15 березня 2011 року, були призначені посадові особи, які відповідальні за дотримання правил благоустрою та вповноважені здійснювати контроль. Ось цитата з документу:

«З метою наведення належного санітарного стану в місті та виконання заходів по благоустрою та санітарному утриманню м. Хмільник в 2011 році визначити відповідальних за організацію проведення робіт з благоустрою та санітарної очистки відповідних територій міста наступних працівників апарату міської ради, її відділів та управлінь:

- територія парку культури і відпочинку ім. Т.Г. Шевченка – Шлейко М.І.