День молодості, романтики та веселощів

День молодості, романтики та веселощів
16.11.2010
Звичайний листопадовий день… Потрібно рано вставати на пари, просиджувати весь день і нудитися під монотонні лекції викладачів. А ближче до середини дня мріяти хоча б про нашвидкуруч приготовану в гуртожитку яєчню, з добре підсмаженою картопелькою і салатиком, привезеним для всієї роти сусідів по кімнаті. Але ж ні. Цей день для студентів не обійдеться яєчнею і монотонним говором викладача, бо цього дня – 17 листопада – Міжнародний День студента… Для студентів це особливий день, і вони чекають його з нетерпінням. І не лише студенти, які вважаються такими офіційно, а й ті, які вже закінчили навчання. Особливий, бо серед небагатьох подібних днів можна почути від викладачів, куратора тепле слівце, від ровесників – вітання, іноді профком влаштує дискотеку для молодих «енергетиків»… Ну а ввечері – лишній привід зібратися в тісній компанії друзів… І вже далі - хто як звик святкувати.

Дуже позитивне свято… Але з’явилося воно не так уже й весело. Міжнародний день студентів встановлений 17 листопада 1946 на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі, в пам'ять чеських студентів-патріотів. Мало хто знає справжню історію створення всіма такого улюбленого свята… Але історія вражаюча…

28 жовтня 1939 в окупованій фашистами Чехословаччині празькі студенти і їх викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави (28.10.1918). Підрозділи окупантів розігнали демонстрацію, при цьому був застрелений студент медичного факультету Ян Обплітали.

Похорони Яна Обплітали 15 листопада 1939 знову переросли в акцію протесту. Десятки демонстрантів були арештовані. 17 листопада гестапівці і есесівці рано вранці оточили студентські гуртожитки. Понад 1200 студентів були арештовані й укладені в концтабір у Заксенхаузен. Дев'ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду в катівнях в'язниці в празькому районі Рузіне.

За наказом Гітлера всі чеські вищі навчальні заклади були закриті до кінця війни.

Студентський патріотизм в історії України знають під назвою «Бій під Крутами», який відбувся 1918 року… Для увіковічення пам’яті загиблих студентів у 2006 році на місці бою встановлено пам'ятник i у 80-ті роковини бою монетним двором випущено в обіг пам'ятну гривню.

День студента – це не лише привід повеселитися. Цей день став історичним, хоч і для іншого народу. Маю пропозицію для всіх студентів і тих, хто ним був: цього дня хвилиною мовчання пом'янути усіх студентів, які колись боролися за незалежність своєї держави, були справжніми патріотами і воювали за волю свого народу.

Божена Квітка.