Депутати виключили памятник Леніну з Програми збереження культурної спадщини

Депутати виключили памятник Леніну з Програми збереження культурної спадщини
24.02.2012
23 лютого 2012 року завдяки рішучій позиції Хмільницької "Свободи" сесія Хмільницької міської ради постановила не включати пам'ятник Лєніну до "Програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини в м. Хмільнику на 2012–2015 роки".

Запрошений на сесію представник управління культури та туризму Вінницької облдержадміністрації М. Потупчик намагався переконати депутатський корпус у "великій мистецькій цінності пам'ятника" та необхідності його збереження усупереч вимогам законодавства.

Виступаючи перед депутатами, голова Хмільницької міської організації ВО "Свобода" Роман Марійчак сказав: "Пам'ятник Лєніну у Хмільнику не може й надалі стовбичити на центральній площі міста, його має бути демонтовано за рішенням депутатів міської ради. Для цього є усі правові, історичні та моральні підстави. Він не належить до об'єктів культурної спадщини та не є культурною пам'яткою відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 3 вересня 2009 року. Тому будь-які намагання чиновників залишити цю споруду є цинічними протизаконними діями, що принижують національну гідність українців, шкодять відновленню духовного потенціалу української нації, що має тягти за собою покарання відповідно до законодавства України".

Нагадаємо, що 15 лютого 2012 року голова Хмільницької "Свободи" Роман Марійчак офіційно звернувся до міського голови Хмільника В. Грушка з вимогами внести зміни до міських програм:

1) проекту "Програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини в м. Хмільнику на 2012–2015 роки" та виключити з неї положення, що стосуються пам'ятника Лєніну, бо останній не належить до об'єктів культурної спадщини;

2) до міської програми "Хмільнику – 650 років", якою передбачити 2012 року, разом із реконструкцією центральної площі міста, демонтаж пам'ятника Лєніну як такого, що втратив значення об'єкта культурної спадщини, принижує національну честь та гідність громадян України;

3) у міській програмі "Хмільнику – 650 років" детально обґрунтувати видатки, передбачені на демонтаж пам'ятника Лєніну, з метою уникнення зловживань та недопущення "відмивання" коштів.

Детальніше про це http://www.vinnytsya.svoboda.org.ua/dopysy/dopysy/027790/.
Прес-служба Вінницької обласної організації ВО "Свобода"