ДЕРЖАВНІ ЗАКУПІВЛІ В ХМІЛЬНИКУ – ПІД НАДІЙНИЙ ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ

ДЕРЖАВНІ ЗАКУПІВЛІ В ХМІЛЬНИКУ – ПІД НАДІЙНИЙ ГРОМАДСЬКИЙ КОНТРОЛЬ
24.01.2015
Хмельник3Незважаючи на те, що після прийняття Закону України «Про здійснення державних закупівель» громадськість отримала право контролювати закупівлі та бути присутніми під час розкриття тендерних пропозицій, є гостра необхідність запровадження дієвого громадського контролю за державними закупівлями з метою недопущення застосування схем розкрадання бюджетних коштів, оскільки його відсутність створює передумови для виникнення корупції.

Саме з цією метою громадською організацією «ПРАВО» було розроблено проект «Державні закупівлі в Хмільнику – під надійний громадський контроль», який реалізовуватиметься впродовж 2015 року в місті Хмільнику. Презентація проекту відбулася 23 січня в конференц-залі міської ради. На жаль, депутати міської ради проявили певну незацікавленість в даному питанні – із сорока запрошених прийшло лише шість. Проігнорував захід і міський голова, і керівники управлінь міської ради, які є розпорядниками бюджетних коштів. Натомість активність виявили громадські активісти міста, представники обласних громадських організацій. Зокрема, участь в презентації проекту взяли голова ГО «Філософія серця» Юлія Грига, голова ГО «Громадська студія» Анатолій Тобілко та керівник асоціації ОСББ м.Вінниці Ельвіра Мрясова.

10579084_10203587131300588_131970819_o

Голова громадської організації «ПРАВО» Віталій Дорох, розповідаючи про суть проекту, коротко ознайомив з головними пріоритетами запланованої роботи:

«В рамках реалізації проекту планується: провести моніторинг законності проведення процедур державних закупівель, щоб визначити, чи здійснюються вони у відповідності до Закону України «Про здійснення державних закупівель»; дослідити оприлюднення інформації про закупівлі, які здійснюватимуть структурні підрозділи Хмільницької міської ради та комунальні підприємства, що діють на території міста Хмільника. Не менш важливим наслідком реалізації проекту має стати привернення уваги правоохоронних та/чи контрольних органів до виявлених фактів корупції та порушення законодавства про державні закупівлі, а також оскарження результатів закупівель за наявності порушень шляхом звернень до цих органів».

10937381_1551176128487346_540238960_n

Також було акцентовано увагу на тому, що свого часу Хмільницька міська рада, затвердивши Стратегію стійкого розвитку міста Хмільника до 2020 року, задекларувала бажання запровадити в Хмільнику Стандарт відкритості та прозорості державних закупівель для органів місцевого самоврядування України, який було розроблено Transparency International Україна.

«То ж під час реалізації проекту, окрім моніторингу, буде розроблено та проведено громадські обговорення нормативно-правових документів, які необхідні, щоб запровадити в місті Стандарт відкритості та прозорості державних закупівель для органів місцевого самоврядування», - зазначив В.Дорох.

10944207_10203587131220586_1155689656_o

В депутата міської ради Володимира Мельничука виникло питання: яким чином вдасться запровадити в місті Стандарт відкритості та прозорості державних закупівель, якщо міський голова Василь Грушко, не прийшовши на презентацію, не забезпечивши присутність керівників управлінь, що розпоряджаються бюджетними коштами, демонструє свою байдужість та непричетність до виконання одного із пунктів Стратегії стійкого розвитку Хмільника до 2020 року.

Своєрідною відповіддю на поставлене питання став коментар депутата міської ради, голови бюджетної комісії міської ради, залученого в якості експерта проекту Володимира Шеремети:

«Попри низьку зацікавленість (із очевидних причин) і депутатського корпусу, і представників виконавчого комітету, і громади міста ми все ж сподіваємось напрацювати чітку та прозору процедуру здійснення державних закупівель розпорядниками бюджетних коштів міста Хмільника. І я, як голова бюджетної комісії міської ради, впевнений, що нам вдасться переконати депутатів в необхідності прийняття всіх напрацьованих в рамках проекту нормативних документів, потрібних для прозорості витрачання бюджетних коштів».

Для довідки:

Проект «Державні закупівлі в Хмільнику – під надійний громадський контроль» реалізується громадською організацією «ПРАВО», в партнерстві з депутатської групою «Громадянська варта», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Мета проекту - підвищити прозорість закупівель, що здійснюються за державні кошти в місті Хмільнику шляхом здійснення громадського контролю за процесом державних закупівель, виявлення, оприлюднення й оскарження фактів порушення законодавства при їх проведенні, а також запровадження Стандарту відкритості та прозорості державних закупівель для органів місцевого самоврядування України, який було розроблено Transparency International Україна.

Контакти:

Віталій Дорох – 067 425 84 95

Володимир Шеремета – 097 933 80 64

Тарас Носальський – 068 052 27 72

doroh-hm@yandex.ru