ДЛЯ ВІННИЦЬКИХ ЧИНОВНИКІВ ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ПРАВО» РОЗРОБИЛА 40 «АНТИКОРУПЦІЙНИХ ПРОПОЗИЦІЙ»

ДЛЯ ВІННИЦЬКИХ ЧИНОВНИКІВ ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ПРАВО» РОЗРОБИЛА 40 «АНТИКОРУПЦІЙНИХ ПРОПОЗИЦІЙ»
12.03.2013
4d78aca49fc8eЯк проводити для третього сектору конкурси без корупції знають у ГО "ПРАВО". Експерти організації розробили 40 рекомендацій для чиновників Вінницької облдержадміністрації, які допоможуть владі позбутись корупційних звинувачень при виділенні бюджетних коштів на проекти для ГО.

Пропозиції, що подані на розгляд голові ОДА, озвучив кореспондентові УКРІНФОРМу голова ГО "ПРАВО" Віталій Дорох.

"Наші експерти провели громадську антикорупційну експертизу документу - Порядок проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими організаціями та творчими спілками на виконання (реалізацію) яких надається фінансова підтримка з обласного бюджету. Виявилось, що документ недопрацьований, містить норми, що можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень. Відтак, ми розробили 40 рекомендацій, врахувавши які, чиновники зможуть "спати спокійно" - звинуватити у корупції їх буде вкрай важко", - прокоментував В. Дорох.

Так, зокрема, щоб "бюджетних" грантодавці не потрапили під критику за "прихильність" до однієї організації, експерти пропонують чітко визначити максимальну кількість конкурсних пропозицій від одного учасника, яка може бути профінансована. Є зауваження і щодо відсутності інформації, яку максимальну суму фінансової підтримки може отримати переможець конкурсу в межах одного гранту. Не влаштовує експертів і відсутність процедури інформування представників ЗМІ та громадськості про проведення засідання конкурсної комісії. Є у Порядку і пункти з некоректними формулюваннями, зокрема, наразі конкурс може відбутись, якщо одна організація подасть на конкурс дві пропозиції.

Всі ці, та інші недоліки, слід виправити перед тим, як проводити конкурси для ГО та виділяти кошти з бюджету. І якщо чиновники прислухаються до громадської думки, їх опоненти зможуть констатувати - "влада працює прозоро та задля інтересів громади", переконані у ГО "ПРАВО".

Наталія Журбенко

Експертні пропозиції