ДО СКАНДАЛЬНОГО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПАЙОВУ УЧАСТЬ МАЮТЬ НАМІР ВНЕСТИ ЗМІНИ

ДО СКАНДАЛЬНОГО ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПАЙОВУ УЧАСТЬ МАЮТЬ НАМІР ВНЕСТИ ЗМІНИ
10.01.2013
Хмільницька міська рада має намір внести зміни до Положення про пайову участь у розвитку інфраструктури міста Хмільника. Свого часу затвердження самого Положення викликало бурхливе обговорення на Громадському форумі Хмільниччини. Багато дописувачів вважали, що окремі його норми, суперечать чинному законодавству України.

Вже після прийняття Положення його законністю зацікавилися депутати міської ради і це питання було розглянуто під час засідання постійної комісії. Секретар міської ради Петро Дреженков тоді запевнив депутатів, що Положення не суперечить вимогам законодавства

На думку розробників проекту змін до Положення, необхідність їх внесення полягає в тому, що «на сьогоднішній день органи місцевого самоврядування позбавлені повноважень щодо прийняття в експлуатацію об’єктів містобудування оскільки відповідно до ст. 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» прийняття об‘єктів до експлуатації здійснюється органами державного архітектурно-будівельного контролю.

При цьому виникає певний правовий вакуум щодо питання порядку сплати пайової участі оскільки до повноважень ДАБК не належить перевірка сплати пайової участі а органи місцевого самоврядування не можуть контролювати стоки введення об’єктів містобудування в експлуатацію».

Якщо відповідний проект рішення буде затверджено, то Положення про пайову участь буде доповнено п.3.1.1. наступного змісту:

«У разі неподання забудовником звернення про визначення розміру пайової участі у розвитку інфраструктури м. Хмільника протягом 30 календарних днів з дня отримання декларації про початок робіт управління містобудування і архітектури міської ради проводить розрахунок розміру пайової участі згідно технічних матеріалів на об’єкт будівництва (ПКД, декларація про початок робіт, будівельний паспорт тощо) та передає його до управління економічного розвитку та євроінтеграції для підготовки проекту рішення про визначення розміру пайової участі та укладання відповідного договору».

Проект рішення

Аналіз впливу регуляторного акту