DOCUDAYS UA У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ – 12 СЕЗОН ЗАВЕРШЕНО!

DOCUDAYS UA У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ – 12 СЕЗОН ЗАВЕРШЕНО!
27.12.2019
В період з 1 по 20 грудня 2019 року заходи Фестивалю проходили у Вінниці, Хмільнику, Погребищі, Козятині, Немирові, Літині, Липовці, Ямполі, Барі, Шаргороді, Браїлові, Гнівані, а також в Жмеринці та окремих селах Жмеринського району. Покази документальних фільмів відбувалися в найрізноманітніших місцях – в книгарнях, зокрема, у Книгарні «Є» у Вінниці, в бібліотеках, кінотеатрах, будинках культури і в сільських клубах.

Організатори показів Фестивалю на Вінниччині: громадська організація «ПРАВО», «Подільський центр соціальних технологій» і громадська організація «Унікальна країна».

Також в рамках цього річного фестивалю відбувалися інформаційні заходи, зокрема, кампанія проти кібербулінгу. Це питання виявилося дуже актуальним, а буклети, які розповсюджувалися під час заходів, користувалися великим попитом. Довелося навіть дозамовляти такі буклети в дирекції Фестивалю.



Варто зазначити, що цьогорічний фестиваль передбачав ще й проведення навчальних заходів, зокрема тренінгів про права людини, про інформаційну та кібер безпеку, про гендерну рівність та про те, як розпізнати фейки в інтернет-мережі. Такі заходи відбулися в Вінниці, Жмеринці, Літині та Хмільнику.

Сьогоднішня підсумкова зустріч присвячена підведенню підсумків фестивалю на Вінниччині та плануванню заходів вже на 2020 рік. На думку координаторів фестивалю в Вінницькій області він має стати ще більш орієнтованим на цільові групи. Обговоривши перебіг фестивалю учасники висловили пропозиції, що стосувалися формування переліку фільмів, які можна буде подивитися в рамках фестивалю, з максимальним залученням локальних партнерів на місцях. Також обговорювалося питання розширення географії фестивалю на сільські громади та інші районні центри. Окремо було обговорено питання пропагування створення в громадах Кіноклубів медіа просвіти з прав людини Docudays UA.



тому всі пропозиції та зауваження наших локальних партнерів буде проаналізовано на враховано під час розробки заходів на грудень 2020 року. Ми щиро сподіваємося, що і наступного року Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA завітає на Вінниччину.

Місія Мандрівного фестивалю

Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний.

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Входить до Міжнародної мережі правозахисних кінофестивалів Human Rights Film Network. Відбувається щороку в Києві впродовж останнього тижня березня. Після завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази та обговорення фільмів за участю експертів та експерток з прав людини тривають із жовтня до грудня (включно). Протягом року Docudays UA популяризує авторську документалістику в кінотеатрах у межах проекту DOCU/ХІТ. Розвиває в молоді критичне мислення в кіноклубах медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Представляє проект культурної дипломатії SEE UKRAINE в Європі. Допомагає молодим українським документаліст(к)ам з виробництвом фільмів на платформі DOCU/PRO. Щороку випускає каталог нових українських фільмів для промоції закордоном. ХVІI Docudays UA проходитиме з 20 по 29 березня включно 2020 року в Києві.