DocudaysUA У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ – РОЗПОЧИНАЄМО 12 СЕЗОН!

DocudaysUA У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ – РОЗПОЧИНАЄМО 12 СЕЗОН!
25.11.2019
25 листопада 2019 року, в Центрі "Квадрат", презентували події XVI Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Фестиваль мандрує Україною в 16 раз, а у Вінницький області це буде 12 сезон показів.



В період з 1 по 20 грудня 2019 року заходи Фестивалю проходитимуть у Вінниці, Хмільнику, Жмеринці, Погребищі, Козятині, Немирові, Літині, Липовці, Ямполі та Барі. Покази документальних фільмів відбуватимуться в найрізноманітніших місцях – в книгарнях, зокрема, у Книгарні «Є» у Вінниці, в бібліотеках, кінотеатрах, будинках культури і в сільських садибах.

Організатори показів Фестивалю на Вінниччині: громадська організація "Право" , "Подільський центр соціальних технологій" і громадська організація "Унікальна країна".



Через запитання «Дозволити програмі змінити вашу свідомість?» цьогорічний фестиваль розмірковує над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості вони відкривають для дослідження реальності та які загрози, пов'язані з контролем та інформаційною безпекою, криються в цифровій мережі.

https://www.facebook.com/DocudaysUA.vn/videos/3081285858552933/

Фільм цьогорічної програми розраховані на людей різного віку і різних занять.

Фільм «Bellingcat: Правда у світі постправди» режисера Ганса Пула досліджує роботу міжнародної команди журналістів-розслідувачів Bellingcat. Вони розкривають резонансні справи,знаходячи потрібні докази в безмежних просторах Інтернету, шукають правду серед фейкових новин і суперечливих фактів.

Як цифрові технології змінюють дитинство у 21 столітті, розмірковує програма «DOCU/ЮНІСТЬ». Світ дітей та підлітків сповнений питань та пошуків: дослідження своєї сексуальності, визначення улюбленої справи, а іноді – і боротьба за право присвятити їй своє майбутнє. «Дівчинка проти гравітації» розповідає історію11-річної Ерденчімеґ, яка бореться за свою мрію стати конторсіоністкою, як багато відомих монгольських акробатів. «У моїй кімнаті» – це інтимні сповіді онлайн від блогерів-початківців, які розгортають свої життєві історії, дозволяючи нам стежити за перетвореннями та змінами, які спіткають підлітків у процесі їхнього дорослішання. Дітям так багато є про що сказати, якщо дорослі дозволять собі розкіш зупинитися та послухати, – на це нагадує фільм «Послухай».

«CIVIL PITCH: фільми громадської активності» – це унікальний для України проект, коли громадські активіст(к)и та режисер(к)и об’єдналися для створення документальних стрічок, спрямованих на зміни в суспільстві. Сергій Чагаров, герой стрічки «Ти, бля, рота закрий!» режисерки Таїсії Кутузової, з 15 років бореться з корупцією в рідному селі. Активісту погрожують, радять не лізти в «справи дорослих», а однієї ночі підкидають на подвір’я вибухівку.

Стрічка Олексія Радинського «Колір фасаду: синій» спостерігає, як український митець таархітекторФлоріан Юр’єв розпочинає боротьбу за свій унікальний архітектурний проєкт – знамениту «Літаючу тарілку» в Києві.

Головні герої фільму «Без статусу» – російський активіст Олексій та журналістка з Киргизстану з трьома дітьми – шукали свободу й безпеку в Україні, стикаючись на своєму шляху з бюрократією та чиновницькою байдужістю.

Місія Мандрівного фестивалю

Ми створюємо можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. Реалізуючи нашу місію, також сприяємо популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні.

Фестиваль – неполітичний і некомерційний.

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Входить до Міжнародної мережі правозахисних кінофестивалів Human Rights Film Network. Відбувається щороку в Києві впродовж останнього тижня березня. Після завершення Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази та обговорення фільмів за участю експертів та експерток з прав людини тривають із жовтня до грудня (включно). Протягом року Docudays UA популяризує авторську документалістику в кінотеатрах у межах проекту DOCU/ХІТ. Розвиває в молоді критичне мислення в кіноклубах медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Представляє проект культурної дипломатії SEE UKRAINE в Європі. Допомагає молодим українським документаліст(к)ам з виробництвом фільмів на платформі DOCU/PRO. Щороку випускає каталог нових українських фільмів для промоції закордоном. ХVІI Docudays UA проходитиме з 20 по 29 березня включно 2020 року в Києві.