ЕКСПЕРТИ ПРОЕКТУ РАДИ ЄВРОПИ ВИСОКО ОЦІНИЛИ НОВУ ВЕРСІЮ СТАТУТУ ХМІЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

ЕКСПЕРТИ ПРОЕКТУ РАДИ ЄВРОПИ ВИСОКО ОЦІНИЛИ НОВУ ВЕРСІЮ СТАТУТУ ХМІЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
09.10.2020
Експерти проекту Ради Європи «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні» високо оцінили нову версію Статуту Хмільницької міської територіальної громади.

Про це сьогодні говорилося під час засідання «круглого столу», який відбувся в конференц-залі Хмільницької міської ради.

Участь в заході взяли члени робочої групи з розробки Статуту Хмільницької міської територіальної громади, а також експерти громадської організації «ПРАВО» Олена Черній та Віталій Дорох.



Під час заходу Віталій Дорох розповів про результати громадського обговорення проекту Статуту, а також презентував Звіт за результатами аналізу проєкту Статуту Хмільницької міської територіальної громади та рекомендації задля розширення громадської участі, які були надано експертами проєкту Ради Європи «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні».



– В своїх висновках експерти наголосили, що проєкт Статуту Хмільницької міської територіальної громади відповідає діючим нормам українського законодавства, кращим практикам доброго врядування та стандартам держав-членів Ради Європи в демократичній моделі публічного управління, що передбачає активну участь громадян і груп інтересів у процесі прийняття рішень місцевою владою. Проєкт Статуту передбачає достатньо широкий перелік процедур громадської участі під час вирішення питань місцевого значення, як передбачених законодавством так і нових форм місцевої демократії, – зазначив Віталій Дорох.



Варто зазначити, що, в рамках проекту «Створення системи безоплатної правової допомоги в Хмільницькій громаді», який реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», експерти громадської організації «ПРАВО», проаналізували діючу редакцію Статуту територіальної громади міста Хмільника і дійшли висновку, що окремі норми Статуту застаріли та не відповідають чинному законодавству, що створює перешкоди, а інколи – унеможливлює участь членів територіальної громади в процесах прийняття рішень.

Експертами проекту було розроблено пропозиції щодо оновлення Статуту та приведення його у відповідність до вимог чинного законодавства, які було надіслано на ім’я Хмільницького міського голови.

Розпорядженням міського голови було створено відповідну робочу групу, члени якої дійшли висновку в недоцільності коригування чинної редакції Статуту громади, погодившись, що варто розробити принципово новий документ, взявши за основу рекомендації Міністерства регіонального розвитку.

Експертами громадської організації «ПРАВО» було проведено аналіз Методичних рекомендацій та підготовлено проект Статуту Хмільницької міської об’єднаної територіальної громади, а також коментарі до норм Статуту, які потребують додаткових консультацій з представниками всіх цільових груп (міським головою, депутатами міської ради, старостою, інститутами громадянського суспільства, громадськості тощо).

Після проведення таких консультацій, з ініціативи начальника відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськості міської ради Наталії Мазур, проект Статуту було передано для аналізу експертами проекту Ради Європи «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні».



До вашої уваги пропонуємо повну версію звіту за результатами аналізу Статуту експертами проекту Ради Європи «Сприяння участі громадян у демократичному процесі прийняття рішень в Україні»