ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ПРАВО» ДОЛУЧАЄТЬСЯ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ З ДОСЛІДЖЕННЯ ПОТРЕБ НЕФОРМАЛЬНО ЗАЙНЯТИХ ОСІБ

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ПРАВО» ДОЛУЧАЄТЬСЯ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ З ДОСЛІДЖЕННЯ ПОТРЕБ НЕФОРМАЛЬНО ЗАЙНЯТИХ ОСІБ
24.12.2020
Громадська організація «ПРАВО», яка є членом Громадської спілки «Мережа правового розвитку», долучається до реалізації проекту Мережі «Вплив пандемії COVID-19 на правові потреби неформально зайнятих осіб в Україні», що реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Неформально зайняті особи є зараз однією з найбільш вразливих груп суспільства. Ці люди, трудові права яких захистити надзвичайно важко, фактично опинилися сьогодні під загрозою виживання та за бортом соціального забезпечення.

Протягом останніх років дослідженню феномену «неформальної» або «не задекларованої» зайнятості приділяється чимало уваги. Причинами цього є зростання масштабів і значний вплив цього феномену на соціально-економічну ситуацію в державі. Проте, попри значний внесок українських та закордонних соціологів у дослідження неформальної зайнятості в Україні, даний феномен ще не є всебічно вивченим.

Особливо це питання актуалізувала ситуація з поширенням пандемії COVID-19, коли неформальні працівники виявилися найбільш вразливими та незахищеними перед її негативними впливами, їх проблеми, по суті, є «невидимими» для влади .

Мережа правового розвитку в рамках проєкту планує:

  1. Надавати первинну правову допомогу (консультування) неформально зайнятим особам;

  2. Отримати об'єктивні дані про правові потреби та проблеми неформально зайнятих осіб;

  3. Розробити рекомендації щодо подолання цих проблем;

  4. Спланувати адвокаційну кампанію, спрямовану на вирішення проблем неформальної зайнятості в українському суспільстві.


Станом на 2019 рік, за даними офіційної статистики до неформально зайнятих в Україні відносили кожного п'ятого з числа працездатного населення — 21%. Ці люди залишаються «невидимими» для держави і в умовах карантину — заходів для їхньої економічної підтримки наразі так і не передбачено.

Вже сьогодні юристи Мережі правового розвитку, до якої входить громадська організація «ПРАВО», готові надавати правову допомогу особам, які з тих чи інших обставин зазнають проблем через свою неформалізовану зайнятість:

  1. Адреси та контакти офісів правової допомоги: онлайн-мапа

  2. Онлайн-консультація з черговим юристом (у будні з 10:00 до 16:00): ldn.org.ua