ІНСТИТУЦІЙНА СПРОМОЖНІСТЬ В УМОВАХ ВІЙНИ: ДОЛАЄМО НОВІ ВИКЛИКИ

ІНСТИТУЦІЙНА СПРОМОЖНІСТЬ В УМОВАХ ВІЙНИ: ДОЛАЄМО НОВІ ВИКЛИКИ
20.10.2023
Наша організація розпочинає реалізацію нового проєкту, який спрямований на покращення інституційної спроможності. Справа в тому, що до початку повномасштабного вторгнення наша організація працювала в таких сферах: розвиток територіальних громад, протидія корупції та захист прав людини. Ми мали актуалізований стратегічний план організації, розроблені та затверджені внутрішні політики, наявні людські ресурси для забезпечення нашої діяльності тощо.



Після повномасштабного вторгнення, окрім того, що ми опанували зовсім новий для нашої організації напрямок, а саме – гуманітарний, ми стикнулися з значними викликами й в інших сферах нашої діяльності, які суттєво вплинули на діяльність організації та якість послуг, які вона надає. Це було спричинено тим, що окремих наших колег було мобілізовано, хтось з членів команди виїхав за кордон, хтось змінив місце проживання. Окремо варто зазначити, що стратегічні документи втратили свою чинність та актуальність, а також те, що виникла потреба в розробці нових внутрішніх політик. Це все вплинуло на фінансовий стан нашої організації, а також на спроможність надавати якісні послуги клієнтам.



Наша організація щорічно проходить самооцінку інституційної та організаційної спроможності за методикою Мережі правового розвитку, а також ми пройшли самооцінку за методикою ІСАР «Єднання». За результатами самооцінки ми виявили, що в організації є значна потреба в розвитку в таких сферах, як:

  • «Стратегічний менеджмент» - наявний стратегічний план організації втратив свою чинність та актуальність. Є потреба в розробці нового Стратегічного плану організації мінімум на 3 роки;

  • «Ефективний менеджмент» - відсутній річний операційний план діяльності;

  • «Комунікація» - в організації немає комунікаційної стратегії, дуже застарілий веб-сайт, є потреба в збільшені кількості каналів комунікації та розробки бренд-буку організації;

  • «Професійність» - організація втратила багатьох волонтерів, які забезпечували функціонування мережі правових консультантів, що надавали безоплатну правову допомогу в сільських населених пунктах нашої громади, а також не має політики щодо залучення та роботи з волонтерами;

  • «Фінансова спроможність» - організація не завжди спроможна забезпечити мінімально необхідні адміністративні видатки офісу, а також оплатити, хоча б частково, працю ключових співробітників в умовах відсутності грантових проектів (бухгалтер організації, юрист, менеджер з комунікації).


Саме така ситуація спонукала нас підготувати проєкт та подати його на конкурс, який було оголошено Фондом Східна Європа. Наш проєкт було підтримано і ми вже розпочали роботу: вчора навіть провели спільну робочу зустріч з членами команди та волонтерами організації.



Отже, що ми плануємо зробити в рамках реалізації проєкту та яких результатів хочемо досягти?

Ми розробимо та затвердимо Стратегічний план діяльності організації на 2024-2026 роки та операційний план на 2024 рік, Комунікаційну стратегію організації та бренд-бук організації, а також політику залучення та роботи з волонтерами. Для цього ми плануємо провести кілька фасилітаційних сесій, до участі в яких запросимо членів команди, волонтерів, а також представників партнерських установ та організацій.

Також ми плануємо розробити новий веб-ресурс нашої організації, а також виготовити брендовану продукцію.

Окремо варто зупинитися на розвитку мережі правових консультантів. В рамках реалізації проектів «Створення системи безоплатної правової допомоги в Хмільницькій громаді», а також «Правова допомога в Хмільницькій громаді: формуємо мережу правових консультантів», які реалізовувалися нашою організацією протягом 2019-2021 років, за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» було налагоджено комунікацію з активними мешканцями сільських населених пунктів, які увійшли до складу Хмільницької громади. Також було сформовано мережу правових консультантів, члени якої, на волонтерських засадах, надавали безоплатну правову допомогу. Але після повномасштабного вторгнення організація втратила багатьох волонтерів, які забезпечували функціонування мережі правових консультантів, що надавали безоплатну правову допомогу в сільських населених пунктах нашої громади. Але, зважаючи на потребу в правовій допомозі саме в сільських населених пунктах, ми вирішили відродити мережу правових консультантів в нашій громаді.

Для цього ми плануємо відібрати 20 осіб, провести для них навчання за раніше розробленою та актуалізованою програмою, після чого – залучити їх до надання безоплатної правової допомоги.

Проєкт “Інституційна спроможність в умовах війни: долаємо нові виклики” реалізується громадською організацією “ПРАВО”, за підтримки проєкту «Фенікс», що виконується Фондом Східна Європа коштом Європейського Союзу.