ХМІЛЬНИЧАНИ ДОСЛІДЯТЬ РІВЕНЬ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗОПЛАТНОЮ ПРАВОВОЮ ДОПОМОГОЮ В 7 РАЙОНАХ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ХМІЛЬНИЧАНИ ДОСЛІДЯТЬ РІВЕНЬ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗОПЛАТНОЮ ПРАВОВОЮ ДОПОМОГОЮ В 7 РАЙОНАХ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
03.02.2016
DSC03491В Хмільнику було презентовано проект громадської організації «ПРАВО» «Реалізація права на безоплатну правову допомогу в сільських громадах Вінницької області». Проект спрямовано на моніторинг реформування системи безоплатної правової допомоги в 7 районах Вінницької області.

IMG_0216

Як зазначив керівник громадської організації «ПРАВО» Віталій Дорох, в рамках проекту планується дослідити стан впровадження реформи системи безоплатної правової допомоги, провести аналіз отриманих результатів, розробити рекомендації органам влади з 7 районів Вінницької області, а також поширити результати моніторингу та напрацьовані пропозиції за результатами його проведення серед представників цільової групи та громадськості.

Проект реалізовуватиметься в 7 районах Вінницької області: Калинівському, Козятинському, Липовецькому, Літинському, Оратівському, Погребищенському та Хмільницькому.

12669470_966859320046240_903414806523283077_n

«Конституція України гарантує право на правову допомогу, - зазначив керівник громадської організації «ПРАВО» Віталій Дорох. В окремих випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

Законом України "Про безоплатну правову допомогу", який набув чинності в 2011 році, було визначено зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави та порядок надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо надання безоплатної правової допомоги, а також було визначено категорії громадян, які мають право отримувати безоплатну правову допомогу, зокрема - соціально незахищені верстви населення.

Також законом було покладено обов’язок на органи державної влади та місцевого самоврядування надавати громадянам безоплатну правову допомогу та створити умови для забезпечення їх якісною первинною безоплатною правовою допомогою.

Зважаючи на ситуацію, що склалася в Україні, найбільше правової допомоги потребують мешканці сільських територій, які, на відміну від мешканців міст, не завжди можуть отримати якісну та безоплатну правову допомогу.

Наразі виникла гостра необхідність проведення моніторингу реалізації права на безоплатну правову допомогу в сільській місцевості Вінницької області. Це дасть змогу реально оцінити рівень забезпечення правовою допомогою, виявити проблемні питання та створити умови для розробки низки заходів щодо забезпечення реалізації права на безоплатну правову допомогу в 7 районах Вінницької області».

DSC03497

Проект «Реалізація права на безоплатну правову допомогу в сільських громадах Вінницької області» реалізується громадською організацією «ПРАВО» в рамках програми «Просування молодіжного активізму в Центральній Україні» за сприяння Коаліції молодіжних громадських організацій Черкаської області «Молода Черкащина» та за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).

Партнерами в реалізації проекту виступають Козятинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Подільський центр прав людини.