Хмільничани в групі ризику щодо захворювання на рак? Винен радон?

Хмільничани в групі ризику щодо захворювання на рак? Винен радон?
19.03.2012
Пропонуємо вашій увазі дослідження учениці школи №1 Мирослави Дворницької, яка паралельно з навчанням в школі є ще й студенткою Вінницької Малої Академії Наук. В своїй роботі пані Мирослава досить несподівано піднімає питання впливу радону на розвиток онкозахворювань в нашому місті. Тема досить актуальна та важлива. То ж пропоную перейти до прамої мови – передаю слово пані Мирославі:

- Мрія стати онкохірургом у мене з’явилася ще 8 років назад, цьому посприяв той факт, що рак забрав у мене дуже багато дорогих мені людей, тому за три роки навчання у Вінницькій МАН на медико-біологічному факультеті, я досліджувала ракові пухлинн.

А цього року я дещо конкретизувала свою область досліджень, а саме - досліджувала вплив радонового випромінювання на розвиток онкологічних захворювань… Цю тему мені допомогла обрати моя вчителька з біології Кулініч Ольга Миколаївна, яка була моїм вірним наставником і допомагала мені разом із моїм науковим керівником, кандидатом медичних наук, доцентом Коваленком Володимиром Олексійовичем у нашій спільній плідній праці.

В школі, де я навчаюся, за останній рік троє дітей захворіли на рак. Одна дитина померла (учениця 4 класу). Учениця 5 класу проходить хіміотерапію, учень-випускник готується до пересадки кісткового мозку. І це тільки у моїй школі, а взагалі ріст ракових захворювань у нашому місті кожного року збільшується приблизно на 200 чоловік. Отже щось стимулює цей ріст. Опираючись на міжнародні дослідження, які доводять, що збільшені дози радіаційного випромінювання підсилюють ріст онкозахворювань, я припустила, що саме радон є причиною збільшення росту онкозазворювань у місті Хмільнику і мої моніторингові дослідження це довели…

Як саме я проводила свої дослідження? Я порівняла три міста: м. Хмільник, (де є природнє радіаційне випромінювання), м. Могилів-Подільський та м. Жмеринку (де немає радону). У кожне з цих міст я надсилала інформаційні запити з проханням вказати мені потрібну інформацію. Визначивши методом пропорції, який відсоток онкохвороб припадає на населення кожного міста, можна зробити припущення, що радон дійсно підсилює ріст онкохвороб, тому що у нашому місті відсоток найбільший. Звичайно не можна сказати, що лише один радон викликає ракові захворювання. Є й багато інших чинників, але радон підсилює ріст онкологічних захворювань. У нашому місті й околицях є місця, де порівняно перебільшені дози концентрації радону, одним із них є село Вербівка Хмільницького району, у якому тільки на вулиці, де мешкає мій дідусь від раку померло 15 осіб… Ще приклад: моя двоюрідна сестричка, яка років 5 тому назад переїхала з батьками у будинок, поблизу с. Вербівка, рік назад у неї виявили рак, а влітку вона померла… просто припускаю, що це пов’язано з радоном, який міститься у питній воді…

Звичайно для курортників радон не шкідливий, а навпаки корисний, бо вони отримують невеликі дози опромінення при лікуванні, а для жителів нашого міста, він є дуже згубним.

З усіма матеріалами і документами ви можете ознайомитись у додатках, а також ви зможете знайти інформацію, як зменшити концентрації радону у житлових будинках і тим самим вберегти себе.

У майбутньому я планую випустити розроблені мною буклети з інформацією про шкоду радону і про те, як можна захиститись від згубного впливу радону і тим самим вберегти себе!

Мирослава Дворніцька


Додатки:


Звіт ( 1,3 Mb )


Архів документів + проект (4,8 Mb )