ХМІЛЬНИЧАНИ ЗМОЖУТЬ МІТИНГУВАТИ БЕЗПЕРЕШКОДНО

ХМІЛЬНИЧАНИ ЗМОЖУТЬ МІТИНГУВАТИ БЕЗПЕРЕШКОДНО
10.07.2013



mirniХмільницька міжрайпрокуратура винесла подання щодо усунення порушень законодавства, що регламентує право громадян на мирні зібрання. Зокрема, це стосується вимог, які прописані в рішенні виконавчого комітету Хмільницької міської ради «Про упорядкування та порядок проведення зборів, мітингів, маніфестацій і демонстрацій, спортивних видовищних та інших масових заходів на території м. Хмільника, які не пов’язані з порядком офіційного відзначення державних свят та проведенням загальноміських заходів».


Реакцією на подання прокурора є проект рішення виконкому, яким мають намір скасувати вищезазначений порядок проведення мирних зібрань. Якщо проект рішення викоанчого комітету буде затверджено, то хмільничани зможуть мітингувати безперешкодно.


Для довідки: громадська організація «ПРАВО» неодноразово піднімала питання законності затвердженого порядку проведення мирних зібрань в Хмільнику. Зокрема, п 1 Порядку передбачає, що «організатори, які мають намір поводити відповідні заходи, в 10-денний термін до дати проведення заходу подають заяву до виконкому міської ради…».


Але таке формулювання є неконституційним і перешкоджає реалізації права громадян на мирні зібрання…


Стаття 39 Конституції України говорить: «Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування».


Свого часу, Міністерство внутрішніх справ України, звернулося до Конституційного Суду України з проханням розтлумачити визначення «завчасно». Тобто за який термін організатори мають повідомити органи влади про намір провести мирне зібрання.


Конституційний Суд вирішив, що: «визначення строків завчасного сповіщення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування з урахуванням особливостей мирних зібрань, їх форм, масовості, місця і часу проведення тощо є предметом законодавчого регулювання.


Саме законодавчого, тобто законом, який має прийняти Верховна Рада України, а не виконавчий комітет міської ради…


Таким чином, виконавчий комітет Хмільницької міської ради, перевищив свої повноваження, встановивши граничний термін подання повідомлення про намір проведення мирних зібрань…