ХМІЛЬНИЦЬКА «СВОБОДА» ВШАНУВАЛА БІЙЦІВ УПА

ХМІЛЬНИЦЬКА «СВОБОДА» ВШАНУВАЛА БІЙЦІВ УПА
13.02.2013
Активісти Хмільницької та Літинської районних організацій ВО "Свобода" встановили меморіальну плиту на місці загибелі командира сотні Української Повстанської Армії групи "Південь" - "Шуляка". Місце вшанування знаходиться у "Чорному лісі" на кордоні Хмільницького та Літинського районів Вінницької області.

Про це повідомляє інтернет-видання «20 хвилин» з посиланням на Прес-службу Хмільницької районної організації ВО "Свобода".

На місці бою українських повстанців, що тривав близько трьох годин 5 червня 1944 року зусиллями літинчан у 2008 році було насипано пагорб та встановлено березовий хрест. Надалі свободівці планують облаштувати місце бою українців – здобувачів української незалежности та створити маршрут "Повстанськими стежками Вінниччини", що охоплював би поряд із місцем бою сотні "Шуляка" також залишки повстанської криївки та ще ряд визначних для Української нації місць у Хмільницькому, Літинському та інших районах області.

Голова Хмільницької районної організації ВО "Свобода" Володимир Марійчак, завдяки якому було встановлено меморіальну плиту, розповідає: "Хмільниччани ще й досі на двадцятому році Української Незалежности, як це не прикро, ще дуже мало знають про боротьбу українців за власну державу тут, на землях Хмільниччини, Літинщини та й загалом Вінниччини. Ми намагаємось повернути із забуття маловідомі героїчні сторінки Хмільницького краю. Хіба ми маємо право забути своїх земляків, що у криваві роки совєтсько-німецької війни виборювали Україні незалежність. Свободівці району продовжуватимуть відкривати все нові й нові імена українських героїв, місця і події, пов'язані із відродженням Української державности".