Хмільницька "Свобода" вимагає демонтувати пам'ятник Леніну

Хмільницька "Свобода" вимагає демонтувати пам'ятник Леніну
19.06.2011
Статтю під такою назвою я нещодавно знайшов на сайті ВО «Свобода». Хоча й інформація трішки застаріла, але зважаючи на те, що в ній піднімається досить резонансне питання, ми вирішили розмістити її на нашому ресурсі. Ось ця стаття:

«10 березня 2011 року голова Хмільницької міської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Роман Марійчак звернувся з відкритим листом до міського голови міста Хмільника В. Грушка і Голови постійної комісії з питань духовного відродження, освіти, культури, молоді та спорту Хмільницької міської ради Островської М., в якому голова від імені Хмільницької міської організації ВО "Свобода" вимагає демонтувати в центрі м. Хмільник пам'ятник Леніну.

Голова Хмільницької міської організації ВО "Свобода" Роман Марійчак так коментує цю ситуацію: "У ХХІ ст. коли Україна перебуває на шляху до побудови Української національної держави постать В.І.Леніна на центральних площах українських міст та сіл не лише спотворює вигляд цих населених пунктів, але й історично тягне Українську Націю назад в окупаційне минуле. Ленін – це символ найстрашнішої в історії людства комуністичної диктатури. Нещодавно проводилось незалежне опитування громадської думки, в якому 71% жителів міста Хмільник висловились за демонтаж ненависного ідола у центрі міста.

Тому ми вважаємо, що міська рада як представницький орган, що обраний хмільничанами має виконати волю абсолютної більшості жителів міста та демонтувати пам'ятник. Крім того, комунізм засуджений на світовому рівні як тоталітарна ідеологія і практика в Резолюціях Парламентської Асамблеї Ради Європи "Про злочини комунізму" від 2006 р., Парламентської асамблеї ОБСЄ про "Возз'єднання розділеної Європи" від 2009 р., Празькій декларації "Про європейську свідомість та комунізм від 2008 р., Резолюції Європарламенту "Про європейську свідомість та тоталітаризм" від 2009 р. Цілий світ засуджує злочини проти людства та масові порушення прав людини. Збереження державних символів СРСР, гасел КПРС, пам'ятників, пам'ятних знаків – це свідома неповага до мільйонів жертв тоталітарного режиму".

В листі зокрема зазначається: "Незрозумілим видається внесок у розвиток міста Хмільника більшовицького вождя Володимира Ульянова (Леніна), який на пару зі Сталіним створив найкривавіший тоталітарний режим ХХ століття і знищив мільйони українців. Пам'ятник В.І. Леніну в центральній частині міста стоїть як символ знущання більшовицько-комуністичного режиму над українським народом. Хмільницька міська організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" звертається до Вас, як голови територіальної громади міста Хмільника, особи, що відповідальна за добробут хмільничан, зокрема через досягнення історичної, національної та соціальної справедливості з вимогою - виконати Указ Президента України від 28.03.2007 року № 250/2007 та демонтувати пам'ятник В.І.Леніну на однойменній вулиці міста Хмільника"…

http://www.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/020104/