ХТО «МАЛЮЄ» НОВІ СХЕМИ ДЕРИБАНУ В ХМІЛЬНИКУ?

ХТО «МАЛЮЄ» НОВІ СХЕМИ ДЕРИБАНУ В ХМІЛЬНИКУ?
16.05.2017
Є такий вислів: «Якщо не можеш перемогти корупцію, то ти маєш її очолити». Саме він приходить на думку, коли спостерігаєш за тим, що відбувається в Хмільницькій міській раді. Інакше як можна пояснити рішення виконавчого комітету про підвищення планки допорогових закупівель з 10 тисяч гривень до 50 тисяч? Цікаво, хто став ініціатором підняття суми допорогових закупівель, кому сума в 10 тисяч видалась замалою, які обгрунтування та підстави змусили членів виконкому прийняти рішення, яке дає можливість нечесним на руку посадовцям грабувати місто?

До речі, у Вінницькій облдержадміністрації сума допорогових закупівель становить 3 тисячі гривень, а це, в свою чергу, унеможливлює крадіжки та відкати або створює серйозні перешкоди для злодіїв та корупціонерів. Постає питання: Вінницька облдержадміністрація знаходиться на іншій планеті чи, може, там менші потреби?
Варто зазначити, що після такого рішення Хмільницького виконкому всі закупівлі товарів та послуг, вартість яких не буде перевищувати 50 тисяч гривень, проконтролювати буде практично неможливо. І ця безконтрольність стане спокусою для корупції.
Як свідчить практика, з моменту прийняття таких рішень суми закупівель чомусь стають близькими до 50 тисяч гривень. Цікаво, чи не так? Кому це вигідно і хто малює нові схеми дерибану в Хмільнику?
Кожен громадянин платить податки: хто у вигляді відрахувань, хто як плату за ведення підприємницької діяльності. Саме тому люди мають право знати, як і на що витрачаються їх гроші. Саме для цього і було створено систему закупівель «Прозорро». А для протидії корупції встановлено допорогові закупівлі. Але це не влаштовує легких до наживи посадовців, тому і приймаються такі рішення. Дивно, чому міський голова не наклав Вето на це рішення, адже ще зовсім недавно він був переконаний, що 10 тисяч гривень – це велика сума для допорогових закупівель. А зараз його думка чомусь різко змінилась, як в народі кажуть: «Место сидения определяет мышление».
Прикро, що влада не усвідомлює того, що на роботу її наймає народ і здійснювати контроль за її діяльністю громада має безперешкодно.
У нас же розуміння влади і відповідальності чомусь перекручене навиворіт: посадовці максимально намагаються віддалитися від людей, щоб не ставили незручних запитань. А пригадайте, панове, коли під час виборчої кампанії ви прагнете прийти до влади, то кожне ваше слово ллється, наче пісня соловейка: все ви зробите, припините крадіжки, а спілкування з людьми буде нескінченним.
А коли вдалося вмоститись в керівне крісло, ситуація змінюється кардинально: і до людей вам діла вже немає, і здається, що ніхто вже нічого не краде, а спілкуватись – взагалі вже не той рівень!
Сьогодні наша держава переживає важкі часи. Тисячі патріотів, ризикуючи життям, боронять кордони нашої держави. Тисячі поклали життя за те, щоб Україна стала вільною, незалежною державою без корупції, злодіїв та олігархів. Тому святий обов’язок кожного громадянина – не допустити прийняття рішень, які спонукали б породження корупції, зробити все необхідне для того, аби в державі не було корупції, щоб люди жили за європейськими принципами. Корупція повинна відійти у небуття, адже дуже високу ціну сплатив за це український народ.
Зважаючи на те, як важко нині Україні, які економічні труднощі доводиться долати, на думку приходять слова Гліба Жиглова: «Вор должен сидеть в тюрьме», а від себе додам: «А злодій при владі – довічно!».
Тому замість того, аби породжувати корупцію та наживатись на своїх громадянах, влада має об’єднатись з народом і оголосити нещадну боротьбу корупціонерам. Тим, хто прагне легкої наживи, не місце у владі. Всі сумнівні рішення мають перевірятись правоохоронними органами, а винні мають бути покарані.
Сподіваюсь, що члени виконавчого комітету міської ради зрозуміють, що рішення про підвищення планки допорогових закупівель може призвести до росту корупції у нашому місті. А це завдасть шкоди кожному мешканцю Хмільника та призупинить розвиток міста, тому це рішення повинно бути негайно скасоване.

Юрій ШЕВЧЕНКО,
депутат міської ради.