Міні-гранти для громади: корисні поради

Міні-гранти для громади: корисні поради
30.04.2010
Регрантинг – це вже не тільки хобі для соціально активних громадян, але й організована діяльність представників нової «професії» - грантоїдів. Вони хочуть перетворити населення України з аморфної маси на свідомих громадян. Для цього існує кілька способів, один з них – так організувати декількох осіб, щоб їх діяльність мала вплив на значно більшу кількість людей. Для цього і призначені міні-гранти: не просто принести одноразовий результат, а запустити системні перетворення у громаді.

В світі вже багато років ефективно працює подібна практика. В Україні ж вона дуже молода, проте набирає обертів. Вже можна казати про досвід перемог та помилок, набутий вітчизняними грантоїдами у співпраці з органами місцевого самоуправління та бізнесменами. До речі, цим досвідом вони діляться на конференціях. Пропонуємо вашій увазі цікаві думки та корисні поради, що стануть у нагоді потенційним та активним грантовим діячам.

- «Грантери, демонструйте результати своєї роботи! Якщо хочете отримати гроші на щось велике, покажіть грантодавцю, як ефективно ви зробили невеликий проект».

- «На рішення дрібних побутових проблем не потрібно багато коштів та значної матеріальної бази. Досить лише активізувати громаду та громадські організації – вони знайдуть для цього і ресурси, і можливості».

- «Організації самоврядування населення здатні створювати замкнений цикл використання отриманих від грантів та спонсорів коштів. ОСН можуть отримувати прибуток від створених благ та спрямовувати його на розвиток громади».

- «Так, багато проектів в Україні реалізуються за американські гроші. Проте здійснюються вони нашими співвітчизниками, а створені результати залишаються на нашій землі».

- «Ефективна співпраця ГО та влади – реальна перспектива. Треба активно залучати місцеву владу до громадської діяльності через муніципальні програми».

- «В органів влади не завжди вистачає часу та сил на роботу з ГО. Проте активісти дійсно можуть отримати допомогу, якщо наполегливо вимагатимуть її. Місцева влада зацікавлена в тому, щоб громада економила кошти бюджету. Наприклад, під час реалізації проектів на кожну гривню, отриману з місцевого бюджету, грантери залучають 2-3 грн. з додаткових джерел. При цьому здійснюючи роботу місцевої влади».

- «Сільські громади більше потребують допомоги, ніж міські. Тому треба надавати їм не тільки гранти, але й проводити грантовий лікнеп серед районних грантерів».

- «Бережіться: відсутній механізм повернення грантером отриманих для проекту, але невикористаних коштів».

Цитати були спіймані під час конференції «Новітня соціальна технологія – міні гранти як механізм вирішення проблем місцевої громади» (Луганськ, 27 квітня 2010 року). Організовано за ініціативи Чернігівського Центру АХАЛАР, Донецької, Рівненської обласних громадських організацій «Комітет виборців України», Луганської міської громадської організації «Асоціація підтримки розвитку місцевого самоврядування» за підтримки Фонду ім. Стефана Баторія.

Катерина Коптєва