Насичений тиждень в "Мурашнику": зустрічаємо осінь з новими подіями

Насичений тиждень в "Мурашнику": зустрічаємо осінь з новими подіями
02.09.2024

Минулий тиждень у Ресурсному центрі «Мурашник», що працює за підтримки громадської організації «Право», приніс багато нових вражень, можливостей для навчання і розвитку, взаєморозуміння та підтримки, творчих пошуків та натхнення. 

 

Тренінги з інформаційної безпеки та комп’ютерної грамотності

Минулого тижня в "Мурашнику" пройшли два тренінги, які допомогли отримати вкрай важливі знання та навички в нашому сучасному світі. Учасниці та учасники розглянули актуальні загрози в мережі і навчились, як їм протидіяти, щоб залишатися в безпеці онлайн, а також багато практикувались в роботі з різними офісними програмами, інтернет-сервісами та навіть освоїли основи роботи зі штучним інтелектом. 

 

Презентація результатів опитування ВПО

26 серпня в ресурсному центрі "Мурашник" відбулася презентація результатів дослідження впливу вимушено переміщених осіб (ВПО) на процеси прийняття рішень у Хмільницькій громаді. Захід зібрав представників громадських організацій, місцевої влади та самих ВПО, які активно обговорювали результати. Дослідження показало, що багато ВПО відчувають ізоляцію та труднощі з інтеграцією, а участь у прийнятті рішень залишається низькою через існуючі бар’єри. Також виявлено недостатню обізнаність ВПО про їхні права та можливості. Учасники та учасниці обговорили шляхи покращення ситуації, зокрема нові ініціативи для інтеграції ВПО і створення інклюзивного середовища в громаді.

 

Захід від ініціативної жіночої групи про статеве виховання дітей 

 

 

Черговий важливий захід, який організувала ініціативна жіноча в рамках проєкту «Посилення голосу жінок в громадах», що реалізується ГО ВІСь, м. Вінниця у партнерстві з CARE - захід для жінок громади на тему статевого виховання дітей. Спочатку планували онлайн-заняття з сексологинею Інною Педан, але через технічні проблеми довелося переглянути запис її вебінару. Учасниці дізналися про сексуальну освіту в родині, як правильно розмовляти з дітьми про секс, коли починати ці розмови, і розвіяли міфи про сексуальну орієнтацію. Після цього обговорили питання з психологинею Тетяною Шевчук і поділилися корисними ресурсами.  

 

Заняття “Емоційний SOS” для дітей

 

На черговому занятті "Емоційний SOS" для "Дитячого клубу", яке провели психологині Благодійного фонду Карітас Вінниця, пані Роксана та пані Анастасія, діти мали можливість навчитися робити компліменти своїм друзям та подругам. Це заняття було сповнене позитивних емоцій та взаємної підтримки. Діти також створювали таємні листівки з приємними побажаннями для своїх близьких. Цей процес не лише розвивав їхню креативність, але й сприяв формуванню позитивних стосунків і підвищенню самооцінки. Всі ці моменти принесли дітям радість і енергію, створивши теплі спогади та зміцнивши дружні зв’язки. 

 

 

Зустріч ВПО з ГЦ “Проліска”

 

Фахівці та фахівчині ГЦ «ПРОЛІСКА» м. Вінниця провели 27 серпня в просторі нашого ресурсного центру консультації, спрямовані на ознайомлення з напрямками роботи ГЦ «Проліска», консультації стосовно захисту прав ВПО, здійснення соціального супроводу, отримання гуманітарної допомоги, психологічної підтримки, сприяння в отриманні державних, адміністративних та медичних послуг.

 

 

Захід з тімбілдінгу

В рамках проєкту від МОМ психологиня Тетяна Шевчук організувала захід з тімбілдингу в нашому просторі для колективу жінок, що займаються суспільно-корисними роботами. Цей захід був важливим кроком до покращення взаєморозуміння в команді, сприяння підтримці та зміцненню згуртованості учасниць.

 

Заняття "Батьківство без стресу”

Цього тижня відбулася наступна зустріч у рамках програми "Батьківство без стресу", яку провели психологині з чеської гуманітарної організації "Людина в біді" Оксана Терещук та Олена Камінська. Для батьків ці зустрічі є джерелом нових знань, які допомагають їм бути впевненішими і більш ефективними у своїй ролі та процесах виховання дітей.

 

Тренінг з фінансової грамотності

 

В середу відбулась зустріч з теми фінансової грамотності, на якій учасниці та учасники дізнались, як гроші змусити працювати на себе, та як їх зберегти і примножити. Тему презентували Людмила Дозорець та Олена Труш,  фахівчині з досвідом у сфері фінансів та страхування.

 

 

Репетиція Сніжани Бовкун та Віталія Дороха

 

Цього тижня співачка та активістка Сніжана Бовкун потішила наш ресурсний центр своїм співом, хоча це була поки репетиція під акомпанемент Віталія Дороха, для всіх присутніх вона стала святом музики і натхнення, не залишила нікого осторонь і була підтримана танцями та аплодисментами.  

 

 

Початок підготовки до проведення Мандрівного фестивалю Docudays

 

Видатне культурне та правозахисне явище — Мандрівний кинофестиваль Docudays, однією з регіональних координаторів якого є Громадська організація “Право” в нашому регіоні, відбудеться в листопаді. Підготовку розпочинаємо з вірою, що подолаємо всі труднощі та виклики воєнного часу, та зможемо провести цей важливий і цікавий кінофестиваль кіно про права людини.

 

 

Створення мультфільму з “Teens for kids”

 

Молодіжна команда “Teens for Kids” провела черговий захід у нашому центрі в рамках свого проєкту «Camp for kids». Цього разу діти займалися створенням власних мультфільмів. Спочатку вони ліпили персонажів із пластиліну, потім отримали інструкції щодо використання додатку для анімації та створили свої власні мультфільми тривалістю 15-20 секунд. Після цього діти взяли участь у двох цікавих іграх, пов'язаних зі словами. Захід був наповнений радістю та захопленням.

 

 

Шаховий клуб

 

Учасники та учасниці шахового клубу, як завжди, збираються двічі на тиждень, щоб удосконалювати свої навички. Спостерігати за їх зосередженими партіями – справжнє задоволення, яке водночас заспокоює і надихає.

 

 

Гітарний гурток

Гітарний гурток – це місце, де музика і творчість завжди на першому плані. Тут панує неймовірна атмосфера, креативність і нові ідеї. 

 

Суспільно-корисні роботи

Наш центр продовжує організовувати суспільно корисні роботи, зокрема плетіння сіток для ЗСУ, щоб мати можливість надавати важливу підтримку захисницям та захисникам. 

 

Кіноклубний фестиваль українського кіно

 

У суботу, в рамках кіноклубного фестивалю українського кіно, пройшов чудовий кінопоказ просто неба від нашого ресурсного центру, організований та проведений талановитою молодіжною командою "Chill по місту". Глядачі та глядачки зібралися в парку, щоб насолодитися яскравою та захопливою анімаційною стрічкою "Віктор-Робот", що розповідає історію про майбутнє, дружбу та пригоди, де маленький робот робить усе можливе, щоб допомогти своїм друзям. 

 

 

Велозаїзд “На зустріч осені”

 

Наш велоклуб “Хмільник на педалях” продовжує відкривати нові маршрути! 1 вересня ми вирушили “на зустріч осені”, проклавши маршрут від "Мурашника" до Сандрацького заказника в селі Широка Гребля. Поїздка була насиченою: ми активно проїхали маршрут, досягли нашої цілі, насолодилися захоплюючими краєвидами, прогулялися лісом, грали в активні ігри та чудово провели час у дружній компанії.

Ресурсний центр "Мурашник" є справжнім “місцем сили” – простором, де ви можете знайти знання та навички, отримати поради і підтримку, звернутися за допомогою або запропонувати свою, знайти натхнення та можливості для розвитку, а також знайти час для відновлення та перезавантаження. 

Ми віддані розвитку громади і підтримці кожного і кожної, хто цього потребує. 

Щиро дякуємо всім, хто підтримує наші зусилля – партнерам, донорам, однодумцям, волонтерам та волонтеркам, активістам та активісткам, учасникам та учасницям наших клубів і заходів. 

Ви робите це “місце сили” можливим!

 

Координаторка ресурсного центру “Мурашник”

Юлія Килосова