«НЕПРИЄМНО ЧУТИ, ЩО НАШІ ВЧИТЕЛІ МОЖУТЬ СОБІ ТАКЕ ДОЗВОЛИТИ…»

«НЕПРИЄМНО ЧУТИ, ЩО НАШІ ВЧИТЕЛІ МОЖУТЬ СОБІ ТАКЕ ДОЗВОЛИТИ…»
24.12.2013
kovedaТак прокоментувала лист в редакцію газети «33 канал» начальник управління Хмільницької міської ради Галина Коведа, який стосувався «репетиторства» в школах Хмільника. В тому листі автор нарікав на вчителів шкіл Хмільника, які, начебто, свідомо занижують оцінки учням, щоб потім виступити в якості «репетиторів». І те. Що діти мали б отримувати під час уроків та безкоштовно, «репетитори» пропонують після уроків і зовсім не безкоштовно…

Пані Галина Коведа так прокоментувала ситуацію:

«Офіційно скарг від батьків про це нам не надходило. Такі розмови ходять, але конкретно ніхто не звертався. Якби батьки звернулися не анонімно, тоді ми знали б, з якою людиною говорити.

У навчальних планах у початковій школі є години індивідуальної роботи, якщо дитина не встигає чи з певних причин пропустила заняття, через хворобу – є можливість освоїти програму безкоштовно. В старших класах такої можливості кожному вчителю ми не можемо надати, тому що є план, який передбачає години інваріантної частини. А індивідуальних занять у нас немає за навчальним планом. Все залежить від учителя, він може на перерві чи після уроків витратити свій час і пояснити дитині матеріал додатково. Це колись практикувалося, і, я вважаю, що це не є таким перенавантаженням для вчителя, якщо дитина цього бажає.

Вважаю, що має бути якісно проведений урок, дитина має брати все необхідне з уроку. Я не прихильник того, що батьки повинні витрачати гроші додатково на знання, які можна отримати в школі безкоштовно. Хоча багато батьків возять дітей у Вінницю до репетиторів, на курси різні. Але це їхнє право. У школі заборонено надавати платні послуги нелегально. Вдома я не можу проконтролювати кожного вчителя, це не в моїй компетенції. Мені дуже не подобається така ситуація в школах, коли навмисно занижуть оцінки, і з боку педагогів, які чинять так з дітьми — це непорядно. Неприємно чути, що наші вчителі можуть собі таке дозволити, я проти такого тиску і таких методів. Але не можу відповідати за кожну людину, в кожного своя совість. Ми можемо провести зустрічі в колективах. І ми проведемо над цим роботу».

Також пропонуємо для ознайомлення сам лист обуреної читачки:

««Доброго дня, шановна редакціє! Нещодавно, відвідавши у школі батьківські збори, поспілкувавшись з батьками, я зробила висновок, що не лише мене хвилюють деякі питання з приводу навчання та освіти наших дітей. Ось ділюся з вами наболілим, можливо, ви допоможете отримати відповідь чиновників з управління освіти.

Шкільна програма стає дедалі важчою, рівень освіти піднімається, а діти вже не в змозі осилити всю цю науку. З деяких предметів учителі неохоче пояснюють матеріал з простої причини — додаткові заняття приносять реальний дохід у їхню кишеню. Я мама з мінімальною заробітною платою, сама виховую дитину і, щоб вона добре підготувалась до ЗНО, закінчила з гарними оцінками школу та набрала достатню кількість балів для вступу у вуз, змушена посилати її до вчителів-репетиторів. Добре, що ще бабуся з пенсії може виділити якісь кошти. Дитина ходить на додаткові заняття з чотирьох предметів, оплата цього року від 50 гривень. Деякі так звані «елітні» вчителі беруть 80-100 гривень за півтори години навчання. А найгірше, коли вчителі навмисно занижують оцінки, щоб дитина займалась додатково, тоді оцінки зразу ж стають значно кращими. Хабарництво в школі тепер називається репетиторством.

Ось так ми живемо в країні, що бореться з корупцією. Це вже стає правилом: хочете, щоб дитина школу закінчила з гарними оцінками та знаннями — платіть гарні грошенята. Шкільна освіта в нашій країні тільки зветься безкоштовною, а насправді порахуйте, в яку копійчину влітають батьки. А хто контролює це все? Деякі вчителі працють у відділі освіти і в школі викладають предмети, та ще заробляють репетиторством. І податкова на це чомусь не реагує. Ми працюємо, заробляємо ці мізерні гроші, платимо податки, а вчителям сьогодні рай влаштувало Міністерство освіти. Мені насправді найбільше шкода тих дітей, в яких батьки зовсім не мають коштів, одними лише знаннями сьогодні дитині нереально побудувати собі гідне майбутнє».

А що читачі Громадського форуму Хмільниччини думають про ситуацію з репетиторством в школах Хмільника? Запрошуємо до дискусії…