ОСББ- світло чи темрява вкінці тунелю?

ОСББ- світло чи темрява вкінці тунелю?
23.02.2011
Шановні Хмільничани хочу поділитися своїми роздумами з приводу останніх подій в житлово-комунальній сфері нашого міста. Все більше і голосніше в місті точаться розмови про створення ОСББ, в основному про це “говорять” представники влади, мовляв створюйте ОСББ і ви відчуєте всі переваги цього об’єднання, але на цьому все і закінчується. Чому це питання виникло тільки “сьогодні”, адже закон про ОСББ був прийнятий ще в 2002 році, а закон про приватизацію державного житлового фонду ще у 1992 році. До чого я веду, в законі про ОСББ чітко вказано що об'єднання може бути створене в будинку будь-якої форми власності з числа тих, хто приватизував або придбав квартиру. Чому з законом затягнули на 10 років, якщо ОСББ це світле майбутнє? В мене напрошується висновок: на тобі Боже що мені не гоже, простими словами житловий фонд в нашому місті та й в державі з кожним роком стає все старішим і старішим, і рано чи пізно в будинках почнуть виникати проблеми і доволі серйозні, нащо ж їх вирішувати потрібно лише в потрібний момент людям піднести ОСББ, мовляв створюйте та володарюйте, а далі проблеми ваші. Складається враження що держава просто перекладає проблему реформування ЖКХ на наші плечі.

Припустимо що мешканці багатоквартирних будинків згодяться створювати ОСББ. В мене як жителя такого будинку виникає багато питань, залишилося знайти відповіді.

Щоб створити ОСББ потрібно знати що це таке як його створити(його повноваження та відповідальність). На мою думку міська влада в цьому напрямку повинна провести чітку та змістовну роботу з населенням. Є офіційний сайт міста, є газета “Життєві обрії, думаю є можливість поетапно збирати жителів будинків в будинку культури, та доносити таким чином до людей ту інформацію яка стосується створення та діяльності вищезгаданого ОСББ.

Далі підуть питання стосовно створення та роботи об’єднання. Мене цікавить наступне, підчас голосування за створення ОСББ рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менше двох третин присутніх осіб, які мають право голосу, а ті що проти що накажете робити? Вони автоматично входять в об’єднання чи не входять в нього? Якщо автоматично, то як же можна змусити людину без його згоди стати членом ОСББ, якщо не є членами об’єднання то яким чином вони будуть обслуговуватись?

Припустимо всі згодились, що робити з пільговиками які мають пільги на квартплату, наскільки мені відомо ЖЕКові пільговиків відшкодовує держава, чи буде це стосуватися юридичної особи(ОСББ), якщо буде, то яким чином, якщо ні , тоді що робити з пільговою категорією мешканців?

Не менш болюча тема прийняття житлового комплексу на баланс та його прибудинкової території. Яким чином це відбувається? З приводу прибудинкової території, наскільки я знаю для багатьох будинків споруджених до1992 року не оформлялися документи про відведення земельних ділянок і відповідних правовстановлювальних документів на користування такими ділянками тобто й досі не визначені межі прибудинкових територій цих будинків. Виникає питання, за чий кошт будуть виготовлятися ці документи?

Ще одне тривожне питання чи знайдуться в будинках серед мешканців майбутні керівники і бухгалтери які зважаться на цю відповідальну та кропітку роботу, яка потребує в першу чергу відмінних знань чинного законодавства та бухгалтерського обліку?

Отже підбиваючи підсумки можу лише висловити припущення. Чи потрібно створювати ОСББ? Не знаю. Як на мене, в теперішніх умовах потрібно створювати все, за допомогою чого є можливість захистити себе від свавілля держави. Я не проти ініціативи врятувати себе та свою сім’ю від розрухи. Хоча впевнений, що методом створення ОСББ на початку це мало в кого вийде. Приймаючи рішення про створення ОСББ потрібно керуватись розумом і тверезим розрахунком. В нашій країні не можливо бути романтиком. Якщо ж ви вирішили

створити ОСББ зніміть рожеві окуляри та зразу ж уявіть собі все саме найгірше що може статись. Тоді, можливо, ваше ОСББ хоча б зможе протистояти неприємностям.

VAZIK