ПЕРШІ КРОКИ: ПОСІБНИК ДЛЯ ПОЧАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ – в Хмільнику відбулася презентація

ПЕРШІ КРОКИ: ПОСІБНИК ДЛЯ ПОЧАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ – в Хмільнику відбулася презентація
20.12.2017
Сьогодні в Хмільнику, в читальному залі районної бібліотеки для дорослих, відбулася презентація методичних матеріалів «Перші кроки. Посібник для початкового вивчення прав людини». Участь в заході взяли представники районної влади, Хмільницького відділення поліції, Бюро правової допомоги, працівники бібліотеки, експерти громадської організації «ПРАВО» та представники засобів масової інформації.

На початку зустрічі Віталій Дорох повідомив, що друк збірки став можливим завдяки тому, що громадською організацією «ПРАВО», в партнерстві з Хмільницькою районною радою, Бюро правової допомоги, правовими консультантами та іншими зацікавленими суб’єктами було розроблено проект Програми забезпечення безоплатною правовою допомогою населення Хмільницького району на 2017-2018 роки. Одним з заходів Програми було визначено друк та розповсюдження Посібника.
Програму було затверджено і виділено на друк збірки 10 000 гривень з районного бюджету.

Після цього Олена Черній розповіла про історію виникнення ідеї щодо друку Посібника для початкового вивчення прав людини.
Ще в 2016 році, нами було проведено дослідження, в якому взяли участь учні та учениці, а також вчителі шкіл району, - зазначила пані Олена. – під час дослідження було виявлено низький рівень розуміння дітьми таких понять, як «права людини», «гендер», «дискримінація» тощо. А от вчителі зазначили, що їм катастрофічно не вистачає якісних матеріалів, які б допомогли їх викладати права людини в зрозумілій для дітей формі. Розуміючи проблему, ми почали шукати варіанти для того, щоб допомогти освітянам «роздобути» якісь методичні матеріали. Виявилося, що в бібліотеці організації є збірка «Перші кроки. Посібник для початкового вивчення прав людини», але лише в одному екземплярі. Розробником цього Посібника є Amnesty International в Україні. Було вирішено зв’язатися з Українським представництвом Amnesty International з клопотанням щодо надання дозволу на передрук посібника.

Як зазначила пані Олена, в Amnesty International були приємно здивовані такій ініціативі і попросили дати час для того, щоб відкоригувати матеріал, бо той варіант Посібника, яким володіла громадська організація «ПРАВО», датований ще 1997 роком і трішки застарів.
- Після коригування матеріалу, - зазначає пані Олена Черній, - ми передали електронний варіант Посібника Хмільницькій районній раді, яка й замовила його друк. І зараз ми, власне, його й презентуємо.
Далі учасникам заходу було презентовано сам Посібник, акцентовано увагу на його наповненні, а також на його окремих розділах.

Окремо варто зауважити, що на захід було запрошено представників Українського представництва Amnesty International. Але, через погодні умови, це стало неможливим. Проте, виконавча директорка Amnesty International в Україні пані Оксана Покальчук записала відео звернення до учасників презентації Посібника, в якому подякувала всім причетним до цієї події.
https://www.youtube.com/embed/Q9_IG8SqNBk
Варто зазначити, що загалом було надруковано 100 примірників Посібника, які отримають всі школи Хмільницького району, Бюро правової допомоги, громадська організація «ПРАВО», правові консультанти, а також дитяча бібліотека та бібліотека для дорослих.

На завершення заходу учасники мали можливість поспілкуватися в неофіційній обстановці та обговорити подальші кроки в пропагуванні прав людини в молодіжному середовищі.
Електронний варіант збірки «Перші кроки. Посібник для початкового вивчення прав людини» можна скачати ТУТ.