ПЛАТИМО БІЛЬШЕ – А ЇЗДИМО НЕ КРАЩЕ

ПЛАТИМО БІЛЬШЕ – А ЇЗДИМО НЕ КРАЩЕ
03.03.2015
images (1)Мав сьогодні (01.03.2015) нагоду отримати "задоволення" від поїздки хмільницькою маршруткою. Не буду поки акцентувати увагу на маршруті та власникові. Хай це будуть просто думки вголос, можливо перевізники і чиновники почують, і самі виправлять ситуацію, без застосування до них репресивних функцій держави.
Отже.
Я прийшов на зупинку "4 школа" в напрямку руху на Східний ринок о 17:27 і сів у маршрутку о 17:47. Тобто чекав я її 20 хв, хоча в єдиному графіку руху, який мені вдалося знайти в інтернеті, вказано, що в цей проміжок часу маршрутки по маршрутах №1 і №3 ходять з інтервалом 10 хв, а по маршруту №5 - 12 хв. Шляхом нескладних арифметичних підрахунків визначаємо, що за цей час мало пройти мінімум 2 маршрутки №1, 2 - №3, і 1 - №5. По факту маємо замість п’яти - одну. Але проблема не в цьому.
Я чудово розумію, що в країні війна, криза та усі ті негаразди, які за ними завжди вилазять у вигляді інфляції, підвищення цін та інших бід. І я чудово розумію, що наші маршрутки їздять майже у збиток, і я нічого не маю проти того щоб були підвищені ціни на проїзд в розумних межах. Але, крім того щоб підвищувати ціну, є ще інші механізми впливу на ситуацію. Наприклад, оптимізація графіку руху і, відповідно, кількості автобусів потрібних для обслуговування клієнтів. Судячи із ситуації, в яку я потрапив, власники або водії без відома власників, у чому я дуже сумніваюсь, саме так і вчинили. Оптимізували графік руху.
От тільки забули про тих для кого вони працюють.
Мені цікаво, невже це такий непомірний тягар для гаманця власників маршруту один раз на кілька років розвішати листочки з графіком руху для кожного маршруту в файликах на кожній зупинці і за потреби міняти його на новий, якщо вже не виходить встановити нормальні інформаційні дошки.
А про те, що до цього мав би долучитись Виконком я поки помовчу. Розумію, міському голові ніколи займатись такими дурницями, як і прийомом іноземних послів, які приїжджають в Хмільник для налагодження взаємовигідного співробітництва, йому треба особисто контролювати, як чиновники міської ради в супереч своїм безпосереднім обов’язкам в робочий час працюють на суботниках у четвер, а посол почекає або іншим разом приїде.
Як підказали мені сьогодні люди, які знаються на наших законах, жодних юридичних проблем внести зміни до договору між перевізником та замовником тобто Виконавчим комітетом Хмільницької міської ради, в особі його голови Грушка Василя Пилиповича нема.
Тобто, нічого не заважає нашим перевізникам звернутись до Виконкому з пропозицією внести зміни до графіку руху. Але чомусь перевізники просто на свій власний розсуд маніпулюють графіком, тим самим показуючи своє "наплєватєльське" ставлення до власних клієнтів, що погодьтесь в наш час дивно, зважаючи на те, що вони не совкові продавці, а приватні підприємці. Або вони звертались до Виконкому і чомусь не знайшли підтримки у наших чиновників, тому життя їх заставляє вчиняти такі м’яко кажучи неправильні дії. Або існує якась інша причина, чому все не робиться вчасно і по закону, наприклад, якісь особисті домовленості перевізників з міським головою чи якимось іншим відповідальним чиновником або банальна не компетентність наших чиновників. Оскільки справжньої причини я не знаю, то на цьому завершу тему цю тему і продовжу ділитись враженнями про поїздку.
Коли я зайшов до маршрутки і оплатив проїзд, то попросив водія дати мені квиток. Хочу нагадати, тим хто може не дуже уважно слідкує за ситуацією в Хмільнику. 27 лютого 2015 року відбулись консультації із громадськістю міста з приводу підвищення цін на послуги маршрутних таксі. В ході дискусії також піднімалось питання хамської поведінки водіїв, та те, що вони не дають квитки, на що перевізники заявили, ніби це відбувається тому, що громадяни самі не просять дати їм квиток, і пообіцяли вплинути на своїх водіїв з метою покращення обслуговування громадян. Отже, у відповідь на свою законну вимогу отримати квиток, я отримав цілу міні виставу у виконанні водія. Спочатку він запитав скільки мені треба квитків. А коли я сказав, що я оплатив один квиток і мені потрібно один квиток, водій з виразом обличчя та інтонацією в голосі дуже схожою на "НА придурок" відірвав і дав мені 5,5 квитків.
Коли ж я виходив на своїй зупинці, то водій ще не зупинившись остаточно, вже відкрив двері. Не знаю, можливо він сподівався, що я випаду, оскільки стояв перший в черзі на вихід. Йому не повезло.
Але не все так погано в нашому королівстві. Все-таки консультації з громадськістю не пройшли зовсім марно. Чомусь раніше усі маршрутки зупинялись за десять метрів до зупинки «4 школа», щойно минувши пішохідний перехід, тобто з порушенням правил дорожнього руху на відстані меншій ніж 10 метрів від пішохідного переходу, хоча жодних причин для цього не було. І на мої неодноразові звернення до водіїв реакцією була невмотивована агресія останніх. А сьогодні, о диво, водій під’їхав на саму зупинку, правда потім "надолужив" при видачі квитків та зупинці на моїй зупинці, але не будемо занадто суворими, і будемо вірити в наших людей, що вони навчаться жити і ставитись один до одного по-людськи, бо інакше нас таких в Європу не приймуть.
От такий дещо сумбурний у мене вийшов текст, але оскільки його писало саме життя, то він і не міг вийти інакшим. Якщо я десь помилився і щось наплутав з юридичної точки зору, то прошу спеціалістів підказати де, я внесу зміни.