Повертаючись до теми профілактики ВІЛ/СНІДУ в Хмільнику

Повертаючись до теми профілактики ВІЛ/СНІДУ в Хмільнику
18.11.2011
Представляємо вашій увазі чергову відповідь міського голови на наш запит, щодо заходів спрямованих на профілактику ВІЛ/СНІДУ в Хмільнику.

16 листопада, на адресу нашої організації надійшла відповідь міського голови на наш запит від 10.11.2011р. Як виявилось, в Хмільнику заходи спрямовані на профілактику ВІЛ/СНІДУ проводять аж три організації: Хмільницький міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді; Вінницький обласний громадський конгрес «Сталість» та Вінницьке відділення Всеукраїнської благодійної організації «Мережа людей, що живуть з ВІЛ». Тобто, міська рада все таки співпрацює з громадськими організаціями, щоправда обласними. Напрошується питання: а чим же не вгодили громадські організації, які працюють на теренах нашого рідного міста? Та про це пізніше. Для початку, пропоную все ж таки розібратись з тим, що ж цікавого та змістовного проводиться в нашому місті з профілактики ВІЛ/СНІДУ.


Розберемося для початку з тим, хто ж є організаторами заходів в нашому місті. Як видно з відповіді міського голови, всі заходи, спрямовані на профілактику ВІЛ/СНІДУ в Хмільнику, проводились Міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. До того ж, всі заходи проводились з метою інформування. Тобто, проводилась лише просвітницька робота.
Тепер подивимось з якими категоріями проводились заходи.
А заходи проводились з двома категоріями учасників. Перша з них, це учнівська молодь шкіл, а друга, це молодь «групи ризику». І все…

Здавалося б все стало зрозумілим, аж ні. І тут в мене знову виникло питання. З відповіді видно, що серед учнівської молоді СЗШ №4 заходи проводились 4 рази, СЗШ №3 – 1 раз, СЗШ №2 – 2 рази, СЗШ №1 – 1 раз, Хмільницький аграрний центр професійно-технічної освіти – 2 рази і професійний ліцей сфери послуг – 2 рази, а от молодь «групи ризику» при Поліклінічному відділенні Хмільницької районної лікарні зустрічалось з працівниками центру аж 9 разів. Відмінності помітили всі, чи лише я? Цікаво, чи не так?

А ще нашу увагу звернули на те, що в кожному навчальному закладі міста, згідно плану роботи на рік, заплановані тижневики здорового способу життя, в рамках якого проводяться профілактичні заходи спрямовані на попередження розповсюдження ВІЛ в молодіжному середовищі.
І знову у мене виникають питання. А серед людей старшого віку ВІЛ не розповсюджується? Чи він вибирає лише молодь? А молодь після школи? А люди старшого покоління не можуть заразитись ВІЛ/СНІДОМ? А люди старшого покоління все знають про шляхи розповсюдження ВІЛ/СНІДУ? А серед медичних працівників не варто проводити роботу? А молоді сім’ї?
… Тут можна згадати ще багато «але»… Але ситуація від цього не зміниться…
Всі ці заходи проводились Міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. А я к же ще дві громадські організації? Що сказано про них?
ВОГК «СТАЛІСТЬ» щомісяця проводять групи взаємодопомоги для споживачів психоактивних речовин та ВІЛ-інфікованих, а ВВ ВБО «Мережа ЛЖВ» працює з людьми, яких торкнулась проблема ВІЛ/СНІДУ. З ними також проводяться групи взаємодопомоги та індивідуальні консультації.

Що ж, якщо ця робота й справді проводиться, то залишається лише подякувати людям, які не байдужі до цієї проблеми. А питань в мне все одно залишилось багато Сподіваюсь, я все таки колись отримаю на них відповіді. Так само, як сподіваюсь на те, що міська влада все таки ще раз обдумає пропозиції нашої організації та погодиться співпрацювати не лише з обласними та всеукраїнськими організаціями, а й з районними та міськими. Адже, як то кажуть своя сорочка ближча до тіла… Та й проблема профілактики ВІЛ/СНІДу залишається досить актуальною…

Марія Недовіс
Громадська організація «ПРАВО»