ПРАВА СПОЖИВАЧІВ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ, ЗАМОВЛЯЮЧИ ПОСЛУГИ ЧИ ВИКОНАННЯ РОБІТ?

ПРАВА СПОЖИВАЧІВ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ, ЗАМОВЛЯЮЧИ ПОСЛУГИ ЧИ ВИКОНАННЯ РОБІТ?
20.02.2020
Як захистити себе у випадку отримання послуг чи виконання робіт неналежної якості? Дане питання ми розглянемо на прикладі замовлення металопластикових конструкцій, адже кожен прагне жити «у ногу із часом», а сучасні технології стали невід’ємною частиною нашого життя. Тепер це стосується і вікон. Металопластикові вікна уже практично усюди замінили собою дерев'яні. Вони відрізняються підвищеною шумоізоляцією, не пропускають холод, пил і вологу, є менш вимогливими у догляді.

При купівлі металопластикового вікна не завжди можна оцінити якість з першого погляду. Лише після тривалого користування споживач може зрозуміти чи якісний товар він придбав та чи надано йому послуги у виді будівельно-монтажних робіт належним чином.

Отже, що потрібно знати при замовленні пластикових вікон:

  • Вся продукція, яка виготовляється виробниками вікон не підлягає обов’язковому ліцензуванню, деякі державні стандарти не є обов’язковими, тому єдиним варіантом захистити свої інтереси як покупця є складання договору.

  • Процес придбання пластикового вікна, складається з декількох частин. Це покупка всіх елементів конструкції вікна із безпосередньою доставкою за адресою та монтаж з подальшою обробкою всередині приміщення. На підставі цього ви можете скласти один договір, в якому будуть вказані всі ці пункти або ж окремо договір на поставку і на монтаж з наступною внутрішньою обробкою.

  • Істотною умовою договору є предмет договору, а саме конкретний опис замовлення. Рекомендуємо включити до договору ескізи замовлених вікон з детальним описом їх технічних характеристик. Між сторонами має бути обумовлено вид профілю, характеристики склопакету, якість фурнітури, дизайн вікон та порядок здійснення монтажу. Якщо замовлення чи умови встановлення вікон є нестандартними, це теж має бути відображеним у договорі.

  • Щоб захистити себе на випадок отримання вікон не відповідних розмірів, відобразіть у договорі інформацію про того, хто здійснював заміри.

  • Договір має обов’язково передбачати термін, протягом якого мають бути встановленні вікна. Необхідно знати, що споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов'язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим. Якщо значну частину обсягу послуги чи робіт (понад сімдесят відсотків загального обсягу) вже було виконано, споживач має право розірвати договір лише стосовно частини послуги або робіт, що залишилася.

  • Гарантійні зобов’язання. Необхідно переконатися, що на вікна, які ви придбали, поширюється гарантія виробника, а також є гарантія на установку виробу. Дана вимога захистить вас від товару не належної якості, істотні недоліки якого проявилися з часом. Також, гарантія на установку виробу надасть вам право звернутися з вимогою про усунення недоліків надання відповідної послуги. У разі відсутності гарантійного чи іншого строку, встановленого законодавством або договором, закон передбачає право звернення щодо усунення недоліків протягом двох років з дня прийняття виконаної роботи (наданої послуги).

  • У разі виявлення недоліків у виконаній роботі, споживач має право на свій вибір вимагати безоплатного усунення недоліків у виконаній роботі (наданій послузі) у розумний строк; відповідного зменшення ціни виконаної роботи (наданої послуги); безоплатного виготовлення іншої речі з такого ж матеріалу і такої ж якості чи повторного виконання роботи; відшкодування завданих йому збитків з усуненням недоліків виконаної роботи (наданої послуги) своїми силами чи із залученням третьої особи;

  • Не забудьте про такі обов’язкові умови договору як дата, місце, сторони договору, якісні характеристики товару та комплектність, права та обов’язки, відповідальність сторін, ціна та порядок розрахунків, порядок вирішення спорів.

  • Виконавець несе відповідальність за шкоду, завдану життю, здоров'ю або майну споживача, що виникла у зв'язку з використанням речей, матеріалів, обладнання, приладів, інструментів, пристосувань чи інших засобів, необхідних для виконання ним робіт (надання послуг).

  • Якщо під час виконання робіт (надання послуг) виникає необхідність у додаткових роботах (послугах), що не були передбачені умовами договору, виконавець зобов'язаний одержати від споживача дозвіл на виконання таких робіт (надання послуг). Будь-які додаткові роботи (послуги), виконані чи надані виконавцем без згоди споживача, не створюють для споживача будь-яких зобов'язань щодо їх оплати.

  • За наявності у роботі (послузі) істотних недоліків споживач має право вимагати розірвання договору та відшкодування збитків. Такі вимоги можуть бути пред'явлені споживачем протягом строків, передбачених нормативно-правовими актами та нормативними документами, умовами договору, а в разі відсутності таких строків - протягом десяти років.


Для захисту своїх порушених прав на території нашого міста та району Ви можете звернутись до офісу громадської організації «ПРАВО» або Хмільницького бюро правової допомоги.

Консультацію підготовлено в рамках реалізації проекту «Створення системи безоплатної правової допомоги в Хмільницькій громаді», який реалізується громадською організацією «ПРАВО», в партнерстві з Хмільницькою міською радою та Хмільницьким бюро правової допомоги, за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».