ПРО МАХІНАЦІЇ МІСЬКОЇ ВЛАДИ ХМІЛЬНИКА НАВКОЛО ВСТАНОВЛЕННЯ ВАРТОСТІ ПРОЇЗДУ В МАРШРУТКАХ МІСТА

ПРО МАХІНАЦІЇ МІСЬКОЇ ВЛАДИ ХМІЛЬНИКА НАВКОЛО ВСТАНОВЛЕННЯ ВАРТОСТІ ПРОЇЗДУ В МАРШРУТКАХ МІСТА
29.07.2015
photoХмільничани пам’ятають перипетії навколо встановлення вартості проїзду в маршрутках міста. Цьому передували бурхливі обговорення і в мережі інтернет, і під час громадських слухань, і в сесійній залі. Були різні думки щодо законності підняття вартості проїзду і ось нещодавно виявилося, що виконавчий комітет таки порушував закон, коли приймав відповідні рішення.

Для того, щоб переконатися в тому, що міська влада таки порушила закон і хмільничани платили за проїзд, який було встановлено з порушенням чинного законодавства України, пропонуємо ознайомитися з цим матеріалом.

Для початку варто зазначити, що до скандального підняття вартості проїзду він складав 2,50 грн., а для дітей шкільного віку до 14 років в дні шкільних занять в сумі 1,00 грн.

Але перевізники почали ремствувати і вимагати від міської влади підвищити вартість проїзду. В самій цій вимозі немає нічого протизаконного, але все б мало відбуватися в межах закону. І ось тут почалися чудеса…

Не зважаючи на те, що рішення про встановлення вартості проїзду, за своєю суттю, є регуляторними актами, які потребують дотримання певної процедури під час затвердження, міська влада почала шукати нестандартний варіант виходу з цієї ситуації. І з чиєїсь ініціативи було вирішено не приймати одне рішення для всіх перевізників, як це робилося раніше, а затвердити для кожного перевізника окреме рішення. Таким чином міська влада намагалася уникнути необхідності дотримання законодавства про регуляторну політику. І саме це спричинило цілком виправдану критику з боку експертів громадської організації «ПРАВО», які стверджували, що подібні рішення мають затверджуватися виключно з дотриманням всіх, передбачених законодавством, регуляторних процедур.

Справедливості ради варто зазначити, що не всі представники міської влади погоджувалися з офіційною позицією, визнаючи правоту експертів громадської організації «ПРАВО». Але цього виявилося замало і під тиском міського голови члени виконавчого комітету таки затвердили незаконні рішення, якими було підвищено вартість проїзду спочатку до 3 гривень, а буквально через кілька днів – до 3,50 грн.

Зважаючи на ситуацію, що склалася, пан Олександр Ніжельський вирішив звернутися до суду з вимогою скасувати незаконні рішення виконавчого комітету.

22 травня Хмільницький суд прийняв законне і цілком логічне рішення і своєю постановою таки скасував рішення виконавчого комітету.

Але рішення не набуло законної сили, тому що міська влада, розуміючи, що програла, подала апеляцію, а тим часом розпочала регуляторну процедуру, для того, щоб таки зберегти проїзд на рівні 3,50 грн.

8 липня Апеляційний суд прийняв ухвалу, яким залишив апеляційну скаргу без задоволення, підтвердивши таким чином законність рішення Хмільницького суду, залишивши його постанову без змін.

Scan0001Scan0002Scan0003Scan0004Scan0005

Таким чином 8 липня всі рішення виконавчого комітету щодо вартості проїзду в міських маршрутках, які було прийнято в 2015 році, було скасовано і чинності набрало рішення від 5 травня 2014 року, яким було встановлено вартість проїзду на рівні 2,50 грн., а для дітей шкільного віку до 14 років в дні шкільних занять в сумі 1,00 грн.

Але на цьому «приколи» в місті щодо вартості проїзду в маршрутках не завершилися…

Не зважаючи на те, що рішення були скасовані, перевізники продовжували «правити» за проїзд саме 3,50 грн.!

Більше того – виконавчий комітет знову прийняв рішення з порушенням законодавства!

14 липня, через 7 днів після того, як рішення апеляційного суду набрало чинності, виконавчий комітет… скасував свої ж рішення, які вже були скасовані рішенням суду! Більше того – цим самим рішенням виконавчий комітет знову встановив вартість проїзду на рівні 3,50 грн.

Але й з цим рішенням не все так просто. Ми вже зазначали, що після того, як апеляційний суд визнав правоту пана Ніжельського, чинності набрало рішення, яким було встановлено вартість проїзду на рівні 2,50 грн.

Таким чином ця сфера вже була врегульована і вартість проїзду встановлена. Тобто існував регуляторний акт, який визначав вартість проїзду.

А тапер пропонуємо ознайомитися з дуже цікавою нормою Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Стаття 5 цього закону зазначає, що «забезпечення здійснення державної регуляторної політики включає недопущення прийняття регуляторних актів, які є непослідовними або не узгоджуються чи дублюють діючі регуляторні акти».

Що ж зробив виконавчий комітет? А дуже просто – знову порушив закон про регуляторну політику, який говорить про «недопущення прийняття регуляторних актів, які є непослідовними або не узгоджуються чи дублюють діючі регуляторні акти»…

Зважаючи на все вищевикладене, а також беручи до уваги численні порушення в сфері регуляторної політики, які допускають посадові особи міської ради, звертаємося до депутатів Хмільницької міської ради з пропозицією вжити заходів щодо недопущення в майбутньому порушень закону про регуляторну політику, а також щодо покарання посадових осіб та членів виконавчого комітету, які допускають численні порушення чинного законодавства в сфері регуляторної політики. В свою чергу зобов’язуємося надати копії всіх документів та правові консультації, якщо в цьому виникне необхідність.