Про проведення громадської експертизи розповідає Анна Чайковська

Про проведення громадської експертизи розповідає Анна Чайковська
22.08.2011
Щось чули про нашу організацію, але не знаєте, чим вона займається? А чи не чули ніколи? Нам приємно познайомитись з Вами. Можливо, станемо добрими друзями... А, може, прийде така хвилина, коли зможемо підтримати Вас... Будемо щиро вдячні, коли Ваш досвід чи Ваша порада стане в нагоді нам... Так чи інакше — ми раді знайомству з Вами.

Ми — це тисячі добровольців по всій Україні, яких об’єднало бажання допомогти ближньому, прагнення змінити світ на краще, і найперше — змінити рідну Україну, сприяти побудові громадянського суспільства та демократичної незалежної держави.


Ідею створення Суспільної Служби України подав громадянин Канади, великий патріот України Зенон Дуда. На початку 90-х років він очолював Світову Раду Суспільної Служби при Світовому Конгресі Вільних Українців. Знайшов однодумців в Україні, котрі теж поширили ідею створення доброчинної організації.


20 січня 1992 р. відбулися установчі збори Суспільної Служби України, а 27 травня 1992 р. Суспільна Служба України була зареєстрована Міністерством юстиції. як Всеукраїнська громадська організація. Суспільна Служби України ( ССУ) довший час працювала у Вінниці, як осередок ССУ.

Вінницька обласна організація Суспільної Служби україни (ВОО ССУ) створена в серпні 1997 року. Скорочена назва: ВОО Суспільна Служба України. Офіційно зареєстрована, як юридична особа, Вінницьким обласним управлінням юстиції 03 березня 2001 року.


Організація велика і напрямки діяльності різні. Є в нашій організації спеціалісти, як то кажуть «і до танцю, і до ружанцю»… Організація має добре налагоджену співпрацю з владою. Так і повинна працювати організація соціального спрямування.

ВОО Суспільна Служба України активно включилась в формування громадських рад, навчання по проведенню громадської експертизи, громадського контролю та моніторингу діяльності влади. Це і привело мене на «Школу громадської експертизи».


Школа громадської експертизи.

Про школу я дізналася з порталу ГУРТ. Я подала заявку і потрапила на «Школу громадської експертизи». Я зазвичай завжди не задоволена тим, що в останній момент попереджають про проведення якихось заходів. За принципом – «прийди і подивися» (якщо встигнеш). Хоча книжка пише інакше, і на тренінгах і семінарах вчать іншому. І я дуже голосно обурююсь, іноді на порталі ГУРТ, з цього приводу і про це повідомляю громадськість.

Але тут потрібно віддати належне виконавцям проекту громадській організацій «ПРАВО». Вся інформація по проекту, різного роду повідомлення, плани заходів надсилались учасникам вчасно і в повному обсязі.

Перша сесія Школи яка відбувалась з 18 по 20 березня 2011 року у місті Хмільник. На даній сесії окрім я мала змогу познайомитися з ІГС з інших районів області. Там були присутні представники громадських організацій з Хмільника, Козятина, Літина, Липовця та Вінниці. Вдалось налагодити дружні контакти з регіональними організаціями, ознайомилась з їх діяльністю.


Для проведення навчання у Школі підібрані кращі тренери та експерти з питань громадського контролю, проведення громадської експертизи, доступу до інформації, тощо. Учасники школи мали можливість неформального спілкування з тренерами та консультування в режимі он-лайн, електронної пошти.


На протязі двох триденних сесій, насичених по своєму змісту цікавою та дуже корисною інформацією, ми гризли граніт науки. Пізнавали ази, механізми та підводні рифи процесу проведення громадської експертизи. Вчились, як планувати кампанії громадського контролю. Адже і моніторинг, і громадська експертиза є інструментами громадського контролю.


Від представника Інституту Медіа Права Ольги Сушко, з якою ми вже були заочно знайомі, дізналися багато цікавого по досвід та успішні практиками проведення громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади, які були здійсненні Інститутом Медіа Права.


Хочеться відмітити активну участь учасників Школи у роботі. Непомітно збігав час. Тренери люб’язно відповідали на різноманітні питання учасників Школи. Ділились власним досвідом. Учасники школи мали можливість виконати велику кількість практичних завдань.


В кінці другої сесії почали визначатися з застосуванням отриманих знань і вмінь на практиці. Почалась серйозна підготовка до проведення першої громадської експертизи, як пізніше вияснилося, як для мене, так і для управління ОДА.


Проведення громадської експертизи.

Увертюра. Хотіли як краще, а вийшло як завжди.

Вже була знайома з темою «Проведення громадської експертизи» і ми щось там собі планували. Навіть в план роботи громадської ради при ОДА внесли пункт «Громадська експертиза фінансування медичних закладів в розрізі захисту прав незахищених верств населення, кошти на медобслуговування яких передбачені в бюджеті». І ми працюємо в цьому напрямку.


Однак… мене запросили в Експертну комісію конкурсу. І погляд з середини показав, що навіть члени комісії мало що знають про проекти, подані на конкурс. В силу певних об’єктивних причин – відсутність достатнього фінансування – немає паперу, немає можливості надати копії проектів для ознайомлення, не всі проекти були подані в електронному вигляді (?!), відключений телефон у спеціалістів управління з питань внутрішньої політики, тощо.


І виникло багато питань стосовно використання бюджетних коштів на проведення конкурсу та реалізацію програм громадських організацій, спрямованих на утвердження української державності та розбудову громадянського суспільства. А на Школі громадської експертизи, яка проходила за участю добрих викладачів, я вже отримала ґрунтовні знання і певний рівень підготовки.


І по науці, як пише книжка, і вчили на Школі, почали готуватися до експертизи.

А так, як громадська експертиза складається з чотирьох основних етапів (12 кроків):




  1. Діагностика проблеми та планування проведення громадської експертизи

  2. Проведення громадської експертизи

  3. Розгляд результатів громадської експертизи

  4. Врахування результатів громадської експертизи органом виконавчої влади


Ми приступили до виконання першого етапу – аналізу проблеми, планування та паралельного збору інформації, методом глибинного інтерв’ю. Ми визначили мету громадської експертизи, предмет, методи моніторингу і аналізу, різні джерела інформації і спосіб її отримання та експертну групу. Однак, прекрасно розуміли, що більше зможемо дізнатися інформації, використовуючи метод глибинного інтерв’ю, поки не буде відомо широкому загалу навіщо нам це потрібно.


Люди були відвертими та щирими, розповідали цікаві речі. Особисте спілкування на цю тему, як з держслужбовцями і експертами, так і з представниками ІГС, дало можливість отримати багато потрібної інформації та звернути увагу до певних моментів проведення конкурсу.


Однак одне питання так і залишилось загадкою для нас. Ніхто не міг чітко пояснити що ж воно таке, оце «утвердження української державності». І чи є поїздка за кордон за кошти платників податків, видання збірника з питань охорони здоров’я чи мандрівка по визначних місцях області утвердженням української державності?


Ми визначились з метою і предметом громадської експертизи.


Актуальність питання. Одним із пріоритетних напрямків держави є сприяння соціальному становленню молоді, утвердження української державності та розбудова громадянського суспільства в Україні. Щороку проводиться фінансування, за рахунок коштів обласного бюджету, програм та заходів громадських організацій, спрямованих на реалізацію державної політики щодо утвердження української державності та розбудову громадянського суспільства, на рівні структурного підрозділу – Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.


Багато питань порядку такого фінансування визначені на законодавчому рівні. Серед інших, це – рішення 2 сесії обласної Ради 6 скликання від 28 грудня 2010 року № 41 «Про затвердження порядків використання коштів обласного бюджету».


До слова буде сказано, що на конкурс в 2011 році було виділено 300 тис гривень. А надано фінансування у 2011 році ІГС, на конкурсній основі, лише на суму 250 тис гривень. А де решта? Яка доля 50 тис гривень? Цікаво? І нам теж…


Також є ряд питань, що стосуються оголошення, проведення конкурсів фінансування, реалізації програм та заходів, які не вирішені та стосуються покращення прозорих механізмів та залучення усіх зацікавлених організацій в їхній участі.


Мета проведення громадської експертизи – на основі громадського аналізу здійснити оцінку діяльності Вінницької ОДА ( Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації – далі Управління) щодо проведення конкурсів та фінансування програм громадських організацій, спрямованих на утвердження української державності та розбудову громадянського суспільства. Аналіз стосується процедур проведення конкурсу, та в результаті очікується, що рекомендації, запропоновані громадською організацією, посприяють покращенню цих процедур.


Предметом громадської експертизи стала діяльність Управління у сфері державного фінансування програм, спрямованих на утвердження української державності та розбудову громадянського суспільства, розроблених громадськими організаціями.


Настав час обрати методи збору й аналізу інформації. Предмет і завдання громадської експертизи підказали, що найкраще здійснити це дослідження використовуючи метод аналізу документів, спостереження, глибинного інтерв’ю, вивчення думки представників ІГС щодо діяльності управління по процедурі і проведенню конкурсу.


Дослідження матеріалів у засобах масової інформації не проводили через недовіру до комунальних ЗМІ.

Сформували групу експертів. Правову допомогу надавали консультанти проекту «Школа громадської експертизи» та Хмільницької районної громадської організації «ПРАВО». В нашій організації є достатньо спеціалістів з оцінки та моніторингу проектів. З аналізом документів допомогла Яцків Тетяна, за що їй ми щиро вдячні. Мушу зауважити, що особливо бажаючих долучитися до проведення експертизи, серед місцевих експертів ІГС, не знайшлось. Як ні як, рідне управління з питань внутрішньої політики…


А так як громадську експертизу може здійснювати як одна особа, так і експертна група., то ми трагедії з цього не робили.

І так… Склали запит на проведення експертизи й понесли його у відділ звернень громадян Вінницької ОДА. Там все уважно перечитали, і сказали, що це інформаційний запит. А коли дізналися, що таки ні, це запит на проведення ГЕ, то направили до начальника.


Начальник дуже довго і уважно перечитував запит… Повторив цю процедуру ще раз… І поставив діагноз – це «інформаційний запит»… На заперечення його діагнозу, що це не інформаційний запит, а запит на ГЕ, він відповів питанням. Начальник спитав, хто фінансує нашу організацію. Після отримання вичерпної відповіді, він почав довгу розповідь про труднощі роботи держслужбовців, недостатнє фінансування і малу заробітню платню.




  • «А тут ще ви з своїми запитами! Працівники порозбігаються!»…


Розмова відбувалася в дружній атмосфері. Я поспівчувала держслужбовцям. А начальник поспівчував мені. Повідомив, що до них з такого приводу звертаються вперше, тому мені потрібно занести запит до канцелярії ОДА, в 315 кімнату.


Однак, робочий день вже скінчився. І візит до канцелярії довелося відкласти на другий день.


Запит успішно зареєстрували в канцелярії і, навіть, на другому екземплярі проставили «вхідний».


Марлезонський балет. Частина перша.

В управлінні начальник мені повідомив, що працівник у відпустці, і крім нього цим питанням нема кому зайнятись. І це відповідало дійсності.


Однак, пізніше був виданий наказ по Управлінню «Про проведення громадської експертизи». Начальник управління Ігор Смірнов наказав сприяти нашій організації у проведенні експертизи. Наказом було визначено відповідальну особу за забезпечення взаємодії з Вінницькою обласною організацією Суспільної Служби України – Гареника Володимира Сергійовича – заступника начальника управління, начальника відділу зв’язків з політичними партіями та громадськими організаціями.


Постанова КМУ № 976 від 05.11.2008 року прямо говорить, що «орган виконавчої влади сприяє інституту громадянського суспільства у проведенні громадської експертизи у разі надходження від нього письмового запиту …» (п.3 Постанови).


І Управління дійсно сприяло проведенню громадської експертизи, і продовжує це робити.


Відповідно до пункту 4 Порядку "орган виконавчої влади після надходження від інституту громадянського суспільства письмового запиту щодо проведення громадської експертизи:




  • розміщує у тижневий строк інформацію про надходження запиту щодо проведення громадської експертизи та заходи, здійснені органом виконавчої влади з метою сприяння її проведенню, на власному веб-сайті»;


 

Інформація про проведення громадської експертизи на веб-сайті Вінницької ОДА розміщена не була. Це мені пояснили тим, що управління немає власного сайту…


Ми отримали відповідь Управління за №05-271 від 17.06.2011 року. У відповіді було вказано, що Управління зацікавлене у проведенні експертизи та готове до взаємовигідної співпраці.


А також обіцяно: «Результати експертизи довести до громадськості та розмістити на веб-сайті облдержадміністрації.». Поживемо – побачимо…

Для проведення експертизи Управлінням були надані всі необхідні документи. На звернення надаються додаткові документи. Інформація про оголошення конкурсу і Положення про конкурс була розміщена на офіційному сайті ОДА. Управління дійсно сприяє у проведенні експертизи.


Основним методом дослідження став аналіз документів. І тут відкрилося багато цікаво. Управління, зазвичай, не розміщує на сайті інформацію про переможців конкурсу, вказавши тему проекту та суму бюджетних коштів, виділених на даний проект. Дана інформація про використання коштів обласного бюджету, коштів платників податків, залишається не доступною для широкого загалу громадськості.


Основним документом проведення конкурсу є Положення про конкурс. І чим нас радує Положення... Багато речей є прописано в ньому, але не до кінця. Так, прогалин у цьому акті чимало, наприклад, оголошення про конкурс то оприлюднюється, а в які строки – забули вказати, і пункт про обовязковість оприлюднення інформації на веб-сайті по строках також відсутній.


Склад експертної комісії визначається наказом, включаються представники управління, депутати, представники структурних підрозділів ОДА, представники ІГС, проекти яких подано на конкурс - уже корупційний фактор. Скільки представників громадськості включено до складу Експертної комісії - не зрозуміло. (в % ) Яка кваліфікація представників громадськості, чи є вони експертами чи на худий кінець, активними громадськими діячами, які в темі, не відомо. Вірніше, точно відомо, що шановані мною керівники ветеранських організацій ветеранів війни, точно не є спеціалістами з оцінки і моніторингу проектів ІГС.


Окрім того, в Україні є дві позиції щодо складу Експертної комісії. Одна - мінімалістська - прописувати у положеннях про склад комісії мінімальну кількість представників громадськості (тут коливається від 30 % до 50 %). І друга, і вона є ще більш прогресивна (особисто мені та багатьом експертам вона більше подобається) – взагалі прописувати що до складу комісії не можуть входити представники органу влади, який проводить конкурс.


І Вінниччина, яка, як каже наш голова обласної ради Сергій Татусяк – «У питанні реформ область має стати правофланговою», повинна і в вирішенні цього питання не пасти задніх. І першою впровадити такі прогресивні норми, які би унеможливили корупційні фактори та сприяли відкритості і прозорості проведення процедур цього та інших конкурсів за кошти обласного бюджету… Потрібно зробити перший крок… Всі реформи, в тому числі розбудова громадянського суспільства, відкритість і прозорість діяльності влади мають працювати виключно на інтереси людини, її соціальні гарантії і добробут.


В даний час ми знаходимося на етапі підготовки експертного висновку. Є попередній експертний висновок, який ще не є оприлюдненим. Не має сенсу його зараз оприлюднювати. Він і не буде оприлюднений до того періоду, коли працівники Управління, його керівництво в особі начальника Управління не повернеться з відпустки. Настав період відпусток, як для працівників Управління, так і для експертів. Це дасть можливість експертам докладніше вивчити всі документи, трохи більше часу витратити на експертизу. Та врешті, і висновок не загубиться і не припаде порохом.


Повернемося до Положення «Про конкурс та порядок реалізації програм громадських організацій, спрямованих на утвердження української державності та розбудову громадянського суспільства» від «28» лютого 2011 р. № 1/1-ОД


Наводимо перелік напрямків програми:

3.1. Перелік напрямків програми громадських організацій спрямованих на утвердження української державності та розбудову громадянського суспільства, реалізація яких буде здійснюватися за рахунок коштів обласного бюджету:

  • Популяризація історії українського народу, формування у громадян цілісного духовного світу, почуття патріотизму, любові до рідного краю на традиціях наступності поколінь, історії та культури Вінниччини;

  • Впровадження новітніх методик в організації інформаційно-просвітницької роботи серед жителів Вінниччини;

  • Вивчення та узагальнення інститутами громадянського суспільства громадської думки жителів Вінниччини з актуальних питань життєдіяльності краю;

  • Підтримка молодіжного та волонтерського руху, національно-патріотичного та духовного виховання молоді;

  • Інституційний розвиток громадської ради;

  • Проведення культурних, мистецьких та просвітницьких заходів громадськими організаціями спрямованих на вшанування української історії та утвердження державності;

  • Залучення громадськості до вирішення нагальних проблем охорони здоров’я та навколишнього середовища краю;

  • Розвиток співпраці між громадськими об’єднаннями області та інститутами громадянського суспільства Європейського Союзу в рамках євро інтеграційних процесів України.


Громадськість до обговорення пріоритетних напрямків програми не залучається. Публічно і доступно широкому загалу громадськості це питання не обговорюється.


Аналіз Положення «Про конкурс та порядок реалізації програм громадських організацій, спрямованих на утвердження української державності та розбудову громадянського суспільства» від «28» лютого 2011 р. № 1/1-ОД.













































































Положення (текст) Дійсність Рекомендації


  1. Основні терміни, які використовуються в цьому Положенні, вживаються в такому значенні:


громадські організації – громадські організації, які створені та діють на основі Законів України „Про об’єднання громадян”, „Про громадські організації” та „Про молодіжні та дитячі громадські організації”;
В розділі 1, в пункті 1.1 Основні терміни, які використовуються в цьому Положенні, вживаються в такому значенні:Відсутній термін утвердження української державності.Не зрозуміло чим керується Експертна комісія розглядаючи відповідність конкурсних програм пріоритетам конкурсу. В пункті 1.1 дати визначення терміну «утвердження української державності».
1.4. Фінансування програм, розроблених громадськими організаціями, здійснюється з метою: - реалізації заходів програм, спрямованих на утвердження української державності та розбудову громадянського суспільства;- стимулювання громадських організацій Вінниччини щодо активізації їх діяльності, спрямованої на утвердження української державності та розбудову громадянського суспільства;

В минулі роки на кожний пріоритетний напрямок було виділено певну суму коштів.В 2010 -2011 роках максимальні суми, майже 30% бюджету конкурсу отримує одна організація. Представники цієї організації є членами Експертної комісії. Розпорядники коштів є членами Президії ради цієї організації. Про це свідчить протокол цієї організації, поданий в пакеті документів на конкурс.Уже присутній корупційний фактор… Рекомендувати повернутися до розподілу коштів на кожний пріоритетний напрямок. На кожний напрямок має бути передбачена певна сума коштів.
1.5. Фінансування програм громадських організацій здійснюється на основі таких принципів: - пріоритетності напрямків спрямованих на утвердження української державності та розбудову громадянського суспільства;- поєднання бюджетних та позабюджетних коштів;

- конкурсності;


- гласності та прозорості у відборі програм та їх реалізації;

- поєднання ініціативи виконавців програм з їх відповідальністю

Відсутня вимога обов’язкового підтвердження позабюджетних коштів, їх джерела. Одні мають це показати, а інші – ні. Різний підхід до ІГС.Не оприлюднюються на веб-сайті ОДА переможці конкурсу з вказаннями суми фінансування. Внести в Положення пункт про розміщення у тижневий строк інформації веб-сайті ОДА про переможців конкурсу з вказанням суми фінансування.
1.6. Фінансова підтримка громадським організаціям надається у межах коштів, передбачених на зазначені цілі в обласному бюджеті. В 2011 році в бюджеті області передбачена сума 300 тис гривень. За результатами конкурсу розподілені кошти в сумі 250 тис гривень. Доля 50 тис гривень наразі невідома. Рекомендувати прописувати такі ситуації в Положенні.
1.7. Дія Положення поширюється на громадські організації, які офіційно легалізовані відповідно до Законів України „Про об’єднання громадян”, „Про громадські організації”, „Про молодіжні та дитячі громадські організації” та здійснюють свою діяльність на території Вінницької області і є юридичними особами. Визначено, що ІГС здійснюють свою діяльність на території Вінницької області і є юридичними особами. Однак не має чітко визначено де територіально має проходити діяльність за проектом. Чітко прописати в Положенні де територіально має проходити діяльність за проектом.
2.2. Оголошення про конкурс програм розміщується у місцевих засобах масової інформації та на інтернет-сторінці обласної державної адміністрації. Не вказано у який термін розміщується оголошення. Визначити у Положенні у який термін розміщується оголошення на інтернет-сторінці ОДА.
2.3. В оголошенні про конкурс вказуються: - мета проведення конкурсу;- перелік пріоритетних напрямків, на вирішення яких мають бути спрямовані програми громадських організацій;

- обсяг програм, термін їх подання та адреса, за якою вона подається;

- терміни оголошення переможців конкурсу.

В оголошенні про конкурс не вказано:- мета проведення конкурсу;- терміни оголошення переможців конкурсу Дотримуватися вимоги 2.3 Положення та оприлюднювати в оголошенні мету проведення конкурсу та терміни оголошення переможців.
3.1. Перелік напрямків програми громадських організацій спрямованих на утвердження української державності та розбудову громадянського суспільства, реалізація яких буде здійснюватися за рахунок коштів обласного бюджету: - Популяризація історії українського народу, формування у громадян цілісного духовного світу, почуття патріотизму, любові до рідного краю на традиціях наступності поколінь, історії та культури Вінниччини; Громадськість до обговорення пріоритетних напрямків програми не залучається. Рекомендувати залучати громадськість до публічного обговорення пріоритетних напрямків програми. Розмістити відповідну інформацію з вказанням термінів на веб-сайті ОДА.
IV. ВИМОГИ ТА ТЕРМІН ПОДАЧІ ЗАЯВОК4.1. Заявана участь у конкурсі повинна бути оформлена відповідно до цього Положення (додаток № 1).Окрім заяви необхідно подати:

Опис програми та кошторис витрат на їх реалізацію за формами, затвердженими цим Положенням (додаток № 2), у друкованому та електронному вигляді (захищеному від внесення змін).

Копію свідоцтва про реєстрацію громадської організації.

Копію статуту (положення) громадської організації.

Резюме відповідальних виконавців програми.

Рішення керівного органу громадської організації про затвердження програми, скріпленого печаткою організації (оригінал).

Рекомендаційні листи (не обов’язково).
Участь в конкурсі не можуть приймати громадські організації до складу керівних органів, правління чи президії ради яких входять розпорядники бюджетних коштів конкурсу.Це не прописано в Положенні.На даний час такі випадки мають місце. І про це ми дізналися з протоколу, доданого до пакету документів, поданих на конкурс. Участь в конкурсі не можуть приймати громадські організації до складу керівних органів, правління чи президії ради яких входять розпорядники бюджетних коштів конкурсу.
5.3. Обмеження у використанні цільових коштів.Кошти, надані громадській організації не можуть використовуватися:-для реалізації комерційних програм, що припускають отримання прибутку;

-на надання гуманітарної чи соціальної допомоги фізичним особам;

-для здійснення діяльності, яка непередбачена програмою, і покриття незапланованих витрат;

-на придбання основних засобів - меблів, оргтехніки, комп’ютерів, транспортних засобів тощо.
В Положенні не вказано на що можуть бути використані кошти. Після подачі проектів, члени Експертної комісії – бухгалтера Управління - дають оцінку проектам і вказують на що можуть бути використані кошти. А на що не можна витрачати кошти бюджету. Ця робота має бути проведена на підготовчому етапі, до подачі організацією проекту на конкурс.Має місце різний підхід до ІГС в питанні використання коштів. Наприклад, оплата гонорарів (Товариство «Знання»)При зменшенні фінансування програми не зрозуміло, які заходи програми підтримані. Рекомендувати вивести бухгалтерів з числа членів Експертної комісії і призначити їх експертами - консультантами на підготовчому етапі проектів – до подання на конкурс.
6.3. Тривалість першого етапу не повинна перевищувати термін у 7 календарних днів з дня закінчення терміну подачі заявок на конкурс. У цей термін Експертна комісія розглядає конкурсну документацію з метою визначення її відповідності вимогам цього Положення. Не виконується Рекомендувати дотримуватися Положення про конкурс в частині п. 6.3.
6.5. На підставі проведеної попередньої кваліфікації Експертна комісія визначає програми, які можуть брати участь у другому етапі конкурсу. Про своє рішення Експертна комісія повідомляє усі громадські організації, які подали програми на конкурс протягом 7 календарних днів після прийняття рішення. Не виконується. Не прописано яким чином Експертна комісія повідомляє громадські організації про своє рішення. Визначити в Положенні яким чином (веб-сайт, лист, телефон) Експертна комісія повідомляє громадські організації, , які подали програми на конкурс протягом 7 календарних днів після прийняття рішення. Рекомендувати таку нормуПрописати в Положенні, що до складу комісії не можуть входити представники органу влади, який проводить конкурс.

Дотримуватись норми 7.3.4 Положення.
7.3.4. До складу Експертної комісії не можуть входити представники громадських організацій, проекти яких подані на конкурс. Не виконується. Щорічно до складу експертної комісії входять представники ІГС проекти яких подані на конкурс. Це пряме порушення п. 7.3.4 Положення про конкурс. Конфлікт інтересів має бути прописаний в Положенні.Рекомендувати таку норму.При порушенні п. 7.3.4 ІГС, який отримав фінансування зобов’язаний повернути кошти до державного бюджету.


 

На даному етапі ми продовжуємо аналіз отриманих документів та готуємо експертний висновок.


Марлезонський балет. Частина друга.

Тонка талія чи пироги зі сметаною.

Багато цікавого дізналися про сам конкурс та його переможців. В 2011 році переможцями стали 10 громадських організацій. Сумно, що немає жодної організації з районів. Вітаємо переможців:



























































































№з Реєстра-ційнийвхідний номер Найменування ГО Назва проекту Сума
11 № 08-11
31.03.2011
Вінницька обласна громадська організація «Асоціація музеїв Вінниччини» «Державотворчі традиції на Вінниччині» 15 000,00
22 № 15-11
31.03.2011
Вінницька громадська організація молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» «Стежками Вінниччини» 15 000,00
33 № 10-11
31.03.2011
Вінницька обласна благодійна організація «Благодійний фонд «Здорова нація» «Протидія алкоголізму та наркоманії» 15 000,00
44 № 05-11
31.03.2011
Громадська організація «Вінницьке крайове козацьке молодіжне об’єднання «Молода Подільська Січ» «Вишкільно - краєзнавчий оздоровчий літній дитячий козацький табір «Молода січ» 15 000,00
55 № 09-11
31.03.2011
Крайове товариство «Вінницький козацький полк ім. І. Богуна» «Юність України» 13 000,00
66 № 06-1131.03.2011 Вінницький обласний осередок МГО «Україна-Польща-Німеччина» «Скандинавський досвід демократії для України» 70 000,00
77 № 14-1131.03.2011 Спілка учасників бойових дій в Афганістані м. Вінниці «II міжнародний фестиваль «афганської» та військово-патріотичної пісні «Дорога надії - 2011» 45 000,00
88 № 13-11
31.03.2011
Вінницька обласна організація Товариства «Знання» України «Програма розвитку просвітницької діяльності, спрямованої на вшанування української історії й утвердження державності та організації інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення Вінниччини на 2011 рік » 27 000,00
99 № 12-11
31.03.2011
Громадська організація Асоціація захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця» «Проведення інформаційно-просвітницької роботи по впровадженню Конвенції ООН про права інвалідів в умовах підготовки адміністративно-територіальної реформи у Вінницькій області» 20 000,00
110 № 11-1131.03.2011 «Вінницька обласна Асоціація ендокринологів» «Цукровий діабет - не хвороба, а стиль життя» 15 000,00
В С Ь О Г О: 250 000,00


 

Повна інформація про результати конкурсу не була розміщена на офіційному веб-сайті ОДА.


Незмінним лідером перегонів за коштами обласного бюджету є Вінницький обласний осередок МГО «Україна-Польща-Німеччина». Ця організація вже традиційно займає перше місце по сумі коштів, яка виділена на фінансування програм організації.


У 2009 році – це 70 тис грн з 300 тис гривень бюджету конкурсу.


У 2010 році – це 107 тис грн. з 300 тис загального бюджету конкурсу.


І у 20211 році – це 70 тис гривень з 250 тис, які були розподілені на «конкурсній» основі серед ІГС, які подали проекти на конкурс.


З чим ми і вітаємо організацію.

Однак справедливості ради, мусимо сказати, що щорічно на протязі останніх 4-5 років порушується п. 7.3.4. Положення «Про конкурс та порядок реалізації програм громадських організацій, спрямованих на утвердження української державності та розбудову громадянського суспільства» від «28» лютого 2011 р. № 1/1-ОД.


В положенні про конкурс чітко записано:

7.3.4. До складу Експертної комісії не можуть входити представники громадських організацій, проекти яких подані на конкурс. А у даномі випадку має місце пряме порушення пункту 7.3.4. Положення. Це стосується і інших організацій, наприклад, Вінницька обласна Асоціація ендокринологів» є учасником конкурсу. А представник організації – член Експертної комісії… Конфлікт інтересів… Членами експертної комісії є представники ІГС, які приймають участь у конкурсі, а саме:


Гаврилов Олексій Валерійович - член комісії (2010 рік), голова Вінницького обласного осередоку МГО «Україна-Польща-Німеччина».


Коваль Марина Євгеніївна - заступник голови Вінницького обласного осередоку МГО «Україна-Польща-Німеччина», член експертної комісії у 2011 році.


Ходакова Світлана – в попередні роки теж була членом комісії і подавала проект на конкурс.


Прудиус Пилип Григорович - голова організації «Вінницька обласна Асоціація ендокринологів», член експертної комісії, як голова Громадської ради, у 2010-2011 рр.


Нагадую, що це порушення Положення про конкурс. Потрібно вибрати, тонка талія чи пироги зі сметаною. А поки одні обирають між талією і пирогами, інші відпочивають і набираються сил, життя триває…


До зустрічі. Нас чекає … Марлезонський балет. Частина третя.

В планах проведення круглого столу з організаторами конкурсу. Аналіз глибинного інтерв’ю з учасниками конкурсу за останні роки. В 2011 році серед переможців конкурсу немає жодної районної організації. Щорічно зменшується кількість ІГС, які приймають участь у конкурсі програм, спрямованих на утвердження української державності та розбудову громадянського суспільства. Проблеми та перешкоди участі організацій громадського сектору та доступ до фінансування програм з бюджету, стануть питаннями діалогу з владою.


А результати даної експертизи дадуть можливість визначити стан відкритості і прозорості проведення конкурсу, з’ясувати існуючі перешкоди участі організацій у конкурсі та розробити за результатами громадської експертизи рекомендації.


Віримо, що вони будуть враховані при організації наступного конкурсу.