ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ПЕТИЦІЙ У ХМІЛЬНИЦЬКІЙ ГРОМАДІ

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ПЕТИЦІЙ У ХМІЛЬНИЦЬКІЙ ГРОМАДІ
09.07.2024

Круглий стіл щодо процедури подання електронних петицій до Хмільницької міської ради, ініційований громадською організацією “ПРАВО”, відбувся в п’ятницю 5 липня в Ресурсному центрі “Мурашник”, викликавши дискусію про ефективність та проблеми цього механізму. 

На жаль, з моменту впровадження і аж досі жодна з петицій не змогла набрати необхідну кількість голосів для подальшого розгляду на засіданні міської ради через низький рівень участі громадськості у процесі. 

До речі, невеличкий екскурс в історію. Спочатку, коли механізм петицій у Хмільницькій громаді тільки впровадили, для підтримки петиції потрібно було набрати аж 100 голосів. Громадська організація “ПРАВО” ініціювала внесення змін до статуту громади, і наразі, для підтримки петиції потрібно набрати 50 голосів.

 

Учасники круглого столу обговорили складність проходження “петиційного процесу” та виявили низку проблем, які перешкоджають петиціям набрати необхідну кількість голосів для розгляду.

Під час обговорення звернули увагу на декілька ключових аспектів, які впливають на ефективність процесу.

По-перше, недостатня поінформованість мешканців громади про можливість подання і підтримки петицій. Багато хто просто не знає про існування цієї платформи або не розуміє процедури участі. 

По-друге, процес авторизації виявився занадто складним для більшості користувачів, що суттєво знижує їхню активність.

Це породжує розчарування серед ініціаторів петицій та зменшує інтерес громадськості до майбутніх ініціатив.

 

В результаті обговорення запропонували:

  1. Провести інформаційну кампанію для ознайомлення мешканців з можливістю використання механізму петицій;
  2. Розробити докладну зрозумілу інструкцію для спрощення процесу авторизації. 

 

Це сприятиме підвищенню залученості громадян і, врешті-решт, активізації використання механізму петицій у Хмільницькій територіальній громаді.

Цей матеріал опубліковано в рамках проєкту «Мурашник Hub»: громадська активність для змін», що реалізується громадською організацією “ПРАВО”  за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.