Реалізацію проекту «Якість муніципальних послуг. Крок за кроком» розпочато…

Реалізацію проекту «Якість муніципальних послуг. Крок за кроком» розпочато…
12.03.2010
Питання поширення інформації серед населення про муніципальні послуги стоїть досить гостро, оскільки, той, хто володіє інформацією, володіє світом. Іншими словами, перед тим, хто знає свої права і вміє ними користуватися, відкриваються усі двері владних структур. На рівні міста це особливо доречно, адже все починається саме з органів місцевого самоврядування. Громадськості потрібно дати зрозуміти, що саме вона є тією рушійною силою, яка змусить працювати їх ефективно та на її користь.

Однією з головних причин, що стримує розвиток громадянського суспільства та впливає на ріст і якість громадянської активності в місті Хмільнику, є недостатня поінформованість щодо змісту законодавства в цілому та зокрема щодо повноважень управлінь та відділів міської Ради, незнання власне тих послуг, які надає той чи інший відділ чи управління, незнання процесу оскарження дій чи бездіяльності посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Тож чітко бачачи проблему і шляхи її подолання ініціативна група «Позитив» взяла участь у мінігрантовому конкурсі в рамках програми «Зміцнення третього сектору в південній Україні» реалізованого за підтримки National Endowment for Democracy, де і був підтриманий проект «Якість муніципальних послуг. Крок за кроком».

Даний проект спрямовано на підвищення рівня обізнаності членів територіальної громади міста Хмільника Вінницької області щодо повноважень управлінь та відділів Хмільницької міської ради та механізмів оскарження дій чи бездіяльності її посадових осіб.

Проектна діяльність буде поширюватися на працівників Хмільницької міської ради, громадські організації, організації політичних партій та органів самоорганізації населення, ініціативні групи та активну громадськість міста Хмільника.

Проектом передбачається збір, аналіз, систематизація інформації та розробка чіткого алгоритму дій скаржника.

Інформацію планується поширити через друк та розповсюдження збірки, а також завдяки розміщенню інформації (електронної версії збірки) на сайті «Громадський форум Хмільниччини». Також передбачається надання консультацій користувачам сайту з питань, пов’язаних з тематикою проекту.

На думку членів ініціативної групи «Позитив» реалізація проекту матиме наступні результати:

1. Через систематизацію та поширення інформації про функції та повноваження управлінь та відділів Хмільницької міської ради, а також щодо механізму оскарження дій чи бездіяльності чиновників, представники цільової групи зможуть більш ефективно будувати стосунки з місцевою владою та надавати кваліфіковані консультації членам своїх організацій.

2. Налагодження конструктивного діалогу між владою та громадськістю міста Хмільника.

3. Зменшення проявів корупції та зловживань з боку чиновників.

4. Зниження загрози виникнення соціальних конфліктів.

5. Вплив на якість надання муніципальних послуг населенню загалом.

Таким чином реалізація проекту загалом створить умови для більш ефективного впливу на владні структури, аби останні виконували свої обов’язки і надавали громадянам якісні послуги.

Реалізація вищезгаданого проекту розпочалася з 1 лютого 2010 року. І згідно його першочергових завдань, беручи за основу Закон України «Про інформацію», до Хмільницької міської ради був надісланий інформаційний запит на ім’я міського голови із вимогою ознайомитися із Положеннями усіх відділів та управлінь міської ради.

Інформаційний запит було повністю задоволено, і зараз реалізація проекту знаходиться на стадії аналізу та систематизації отриманої інформації.

Нагадаємо, що реалізація проекту «Якість муніципальних послуг. Крок за кроком» стала можливою завдяки участі ініціативної групи «Позитив» в міні-грантовій програмі, в рамках програми «Зміцнення третього сектору в південній Україні» що здійснюється за фінансової підтримки National Endowment for Democracy та за сприяння Східноєвропейського демократичного центру в партнерстві з громадською організацією «ПРАВО» та Фонду розвитку Миколаєва.