Що має вищу юридичну силу: Статут, Регламент чи ЗАКОН?

Що має вищу юридичну силу: Статут, Регламент чи ЗАКОН?
19.07.2012
Сподіваюся, що читачі ГФХ знають відповідь на це питання. Закон, звичайно, має вищу юридичну силу, в порівнянні з Статутом територіальної громади чи Регламентом міської ради. І якщо Статут чи Регламент суперечать закону, то тут має бути, як у відомому приколі:

«п.1 Командир завжди правий;

П.2 Якщо командир неправий – дивись пункт перший»…

Тобто, якщо Статут чи Регламент мають розбіжності у формулюваннях чи нормах з законом, то керуватися потрібно саме ЗАКОНОМ.

До чого це все? Справа в тому, що сьогодні було отримано відповідь на запит, щодо поєднання в Хмільнику посади першого заступника міського голови та секретаря міської ради.

У відповіді зазначено, що таке поєднання передбачено статтею 87 Статуту територіальної громади, а також статтею 38 Регламенту Хмільницької міської ради.

Але стаття 50 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» чітко говорить, що:

«Секретар сільської, селищної, міської ради не може суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, у тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової та творчої роботи в позаурочний час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток, якщо інше не передбачено законом».

Чому ж в Хмільнику стало можливим таке поєднання?

Пропонуємо вам ознайомитися з відповіддю на запит громадської організації «ПРАВО»: