СКАНДАЛЬНА ІСТОРІЯ З ДЕЛЬФІНАМИ В ХМІЛЬНИКУ – ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ…

СКАНДАЛЬНА ІСТОРІЯ З ДЕЛЬФІНАМИ В ХМІЛЬНИКУ – ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ…
13.04.2016
0_7e394e123b44577689e1f6452f6c65afВ засобах масової інформації час від часу з’являється інформація про події навколо дельфінарію, який знаходиться в приміщенні басейну санаторію «Поділля» що в Хмільнику.

Ситуація набула значного розголосу, і навіть виконавчий комітет Хмільницької міської ради прийняв рішення, в якому закликав сторони конфлікту не вчиняти дій, які можуть спровокувати конфлікт та суспільний резонанс.

Але всі публікації, принаймні ті, з якими вдалося ознайомитися, носять трішки однобокий характер. І ось сьогодні, в газеті «33-й канал», з’явився матеріал, в якому висвітлено позицію як власника дельфінарію, який орендував басейн в санаторії «Поділля». Так, власне й керівництва самого санаторію.

З метою уникнення маніпуляцій сторонами конфлікту, а також керуючись бажанням дати більш ширшу можливість донесення до громадян позиції конфліктуючих сторін, ми вирішили розмістити матеріал газети «33-й канал» на сторінках Громадського форуму Хмільниччини.

Отже, далі – мовою оригіналу…

«Рейдерське захоплення дельфінарію», загроза життю дельфінів та хворі польські діти, яким не дають змоги проходити реабілітацію – інформація, що миттєво облетіла область і країну.

«Керівництво санаторію «Поділля» перешкоджає оздоровленню польських дітей з обмеженими можливостями та «виживає» дельфінів з території закладу», — заявляє директор Центру реабілітації «Доктор Дельфін» Борис Когут. Адміністрація оздоровниці наголошує: це санаторій страждає від діяльності дельфінарію, котрий наразі працює на базі установи незаконно.

Мітинг перед входом в оздоровницю відбувся минулого тижня. За словами працівників центру «Доктор Дельфін» та активістів, вони вийшли заступитися за дітей із Польщі.

Під час мітингу активісти оголосили ряд вимог щодо сприяння діяльності дельфінарію та можливості під’їзду хворих дітей до спортивно-оздоровчого комплексу, а також звільнення директора санаторію Анатолія Реп’яха з посади.

За декілька днів після мітингу Борис Когут публічно заявив про те, що керівництво санаторію планує рейдерське захоплення дельфінарію за участі «тітушок», і про загрозу життю дельфінів. З його слів, у закладі було вимкнене світло на всю ніч і не працювали очисні фільтри у басейні, від цього впав рівень води і тренери почали бити на сполох, що дельфіни можуть загинути. Також Борис Когут зазначив, що його в ту ніч не пустили на територію закладу, а ветеринару дельфінарію опівночі в лісі погрожували невідомі молодики.

– Ми розіслали листи в прокуратуру, поліцію, зателефонували у Вінницьку екологічну службу, звернулися в облдержадміністрацію. Всі органи влади взяли до відома цю інформацію, — наголосив Борис Когут.

Є інформація, що директор хоче продати оздоровницю і виїхати за кордон... Ми сьогодні не маємо куди забрати дельфінів, бо їм потрібні відповідні умови, а басейн у центрі міста, який почали будувати, не можемо завершити, бо немає коштів.

Директор санаторію «Поділля» Анатолій Реп’ях не спілкувався ні з активістами, ні з журналістами, пояснюючи це тим, що активісти під час мітингу були агресивно налаштовані. Проте ексклюзивно нашому виданню він прокоментував своє бачення ситуації.

– Договір оренди з Центром реабілітації закінчився 1 липня. Тоді також був мітинг, і ми погодились залишити дельфінів на території санаторію ще на декілька місяців. Дельфінарій працював у нас на основі листа, який написав Борис Когут, зобов’язуючись до 1 жовтня 2015 року звільнити приміщення і вивезти дельфінів в інше місце.

13023327_878630212245469_1767278358_n

– Від 1 жовтня минуло багато часу, ми їх не виселяли, але спортивно-оздоровчий комплекс, де живуть дельфіни, в аварійному стані. Його терміново потрібно закривати на ремонт. Законом заборонено діяльність дельфінаріїв, які не містять природної морської води, а тут дельфіни живуть не в морській воді, а в підсоленій. Мішки з сіллю стоять у підвальному приміщенні, сіль потім роз’їдає басейн та стіни спортивного комплексу. За інформацією, наданою нам Державною екологічною інспекцією, підприємство «Доктор Дельфін» не має дозволу на утримання диких тварин у неволі. Ми не можемо брати орендну плату з дельфінарію, бо це неможливо провести та оформити офіційно. Вони працюють на території закладу й ні за що не сплачують. Я маю інформацію про те, що останній мітинг на підтримку дельфінарію був проплачений.

Активісти побили нашого працівника, який знімав захід на фотокамеру. До речі, серед учасників мітингу були люди з інших міст та особи з кримінальним минулим. Так, ми заборонили в’їзд машинам на територію закладу, крім службового транспорту, бо був випадок, коли автомобіль ледь не збив відпочивальника. Перешкод для оздоровлення дітей ми не чинимо. Щодо інформації про рейдерське захоплення, хіба ми можемо вчинити рейдерське захоплення будівлі нашого ж санаторію?

Люди, що в нас оздоровлюються, жителі різних міст та країн, вони не розуміють, що відбувається, чому проходять ці мітинги — від цього страждає імідж закладу.

Ми попереджали Бориса Івановича про те, що хочемо в квітні провести капітальний ремонт приміщення, писали йому офіційні листи, він їх не приймає, тоді зібрали комісію і попередили його про це при зустрічі, а зараз через вашу газету нагадуємо, що ремонтні роботи у приміщенні спортивно-оздоровчого комплексу будуть проводитись вже найближчим часом, тому просимо керівника дельфінарію взяти цю інформацію до уваги і перевезти дельфінів в інше місце.

Христина Максимчук