ТЕПЕР В ХМІЛЬНИКУ МОЖНА МІТИНГУВАТИ БЕЗПЕРЕШКОДНО

ТЕПЕР В ХМІЛЬНИКУ МОЖНА МІТИНГУВАТИ БЕЗПЕРЕШКОДНО
13.08.2013



mirniВиконавчий комітет Хмільницької міської ради скасував документ, яким регламентувалося проведення мирних зібрань на території міста, визнавши його неконституційність.


Такі дії міськвиконкому викликані протестом прокуратури щодо усунення порушень законодавства, що регламентує право громадян на мирні зібрання.


Тепер хмільничани можуть мітингувати та проводити акції безперешкодно. Нагадаємо, що документ, який було скасовано, містив окремі норми, які суперечили Конституції України.


Для довідки: відповідно до статті 39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. Для цього потрібно ПОВІДОМИТИ виконавчий комітет. Саме ПОВІДОМИТИ, а не отримати якийсь дозвіл чи погодження на проведення мирних акцій. Виконавчий комітет НЕ МАЄ ЖОДНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ ПОГОДЖУВАТИ ЧИ ЗАБОРОНЯТИ ПРОВЕДЕННЯ МИРНИХ АКЦІЙ.


Заборонити проводити мирне зібрання може тільки СУД (а не виконком, міський голова чи міська рада) і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку — з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення або захисту прав і свобод інших людей.