У Верховній Раді зареєстровано проект Закону про мови в Україні

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону про мови в Україні
09.09.2010


7 вересня 2010 року Народні депутати України Єфремов О.С. (Партія Регіонів), Симоненко П.М. (КПУ) і Гриневецький С.Р. (Блок Литвина) подали до розгляду проект Закону про мови в Україні. За інформацією з сайту Верховної Ради, зараз цей законопроект знаходиться на розгляді в профільному комітеті.

У пояснювальній записці до проекту Закону, потреба у його прийнятті обгрунтовується Конституцією України та Європейською хартією регіональних мов або мов меншин.

Також у законопроекті визначається, що "кожний громадянин України, незалежно від етнічного походження, національно-культурної самоідентифікації, місця проживання, релігійних переконань, має право вільно користуватися будь-якою мовою, вивчати та підтримувати будь-яку мову, вважати себе належним до однієї чи більше мовних груп. Допускається лише регулятивна функція держави в реалізації цих прав з урахуванням мовного розмаїття в Україні.Тим самим нині діючий принцип національної належності замінюється принципом вільного мовного самовизначення. "

На практиці ж цей документ дозволяє використання російської мови, разом з українською, практично у всіх сферах життя. Наприклад, право обирати мову навчання в школі чи в дошкільних навчальних закладах матимуть батьки, у державних ВУЗах - студенти, у недержавних - власники цих закладів. Змінюються правила мовної гри у діловодстві, судах, ЗМІ, видавничій справі, бізнесі, рекламі. Стверджується, що "такий підхід відповідає нормам Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, в якій не вживається поняття національних меншин, а йдеться про традиційні мови на певній території."

З проектом Закону про мови в Україні, пояснювальною запискою та порівняльною таблицею до нього можна ознайомитися у додатках до цього повідомлення.



Контакти


Верховна Рада України
http://portal.rada.gov.ua


Додатки


project_07092010.rtf 427.3 КБ pojasnyuvalna_zapyska_07092010.rtf 57.1 КБ
porivnyalna_tablycya_07092010.rtf 803.6 КБ