В Хмільнику намагалися визначити, де насправді відбулася Синьоводська битва

В Хмільнику намагалися визначити, де насправді відбулася Синьоводська битва
26.04.2012
24 квітня у місті Хмільнику, в санаторії залізничників, було проведено Міжнародну наукову конференцію "Синьоводська битва 1362 року - визначальна подія в історії України", під час якої учасники намагалися пролити світло на питання, де насправді відбулася битва на Синіх Водах: в Кіровоградській області (на річці Синюха) чи в Вінницькій, зокрема в Хмільницькому районі (на річці Снивода).

В роботі конференції взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці, краєзнавці, зацікавлена громадськість, а також наукова делегація з Білорусії. Нажать були відсутні «опоненти» з Кіровограду.

Виступи спеціалістів на захист версії, щодо проведення битви на тернах Хмільниччинни підтримали науковці з Білорусії. Зокрема Лінік Міколай Міхайловіч представив до уваги учасників крнфернції карту князя литовського, оригінал якої зберігається в Парижі. Були представлені і інші аргументи, які доводять, що битва відбувалась на території Хмільницького району.

Учасники конференції зійшлтся на думці, що зараз виникла гостра необхідність в проведенні археологічних розкопок поблизу річки Снивода. Ректор Інституту історії, етнології та права Вінницького державного педагогічного університету ім. Коцюбинського навіть запропонував допомогу студентів під час розкопок, за рахунок проходження практики. Але питання фінансування проведення таких розкопок залишилося відкритим.

На завершення конференції було зазначено, що на вересень 2012 року заплановано ще одну конференцію, але вже в Кіровограді.

Якими будуть наслідки її проведення? Покаже час…

 

Третьякова Альбіна