В ХМІЛЬНИКУ НЕ БУДУТЬ ОБМЕЖУВАТИ РОБОТУ ЦІЛОДОБОВИХ МАГАЗИНІВ

В ХМІЛЬНИКУ НЕ БУДУТЬ ОБМЕЖУВАТИ РОБОТУ ЦІЛОДОБОВИХ МАГАЗИНІВ
27.08.2014
mntscxux1qheВиконавчий комітет міської ради скасував власне ж рішення про обмеження торгівлі в Хмільнику в нічний час. Таке рішення було прийнято нещодавно і мало набрати чинності з 25 серпня. Якби воно набрало чинності, то в Хмільнику перестали б існувати нічні магазини.

Як зазначається в рішенні виконавчого комітету, причиною скасування рішення є «…недотримання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Коментар Центру правової інформації та консультацій:

На нашу дімку, міська влада Хмільника втнула чергову дурницю. Причому «накосячили» двічі з одним рішенням. Перший раз – коли затвердили регуляторний акт без дотримання регуляторних процедур (тому що рішення про заборону нічної торгівлі є регуляторним актом). Другий раз – коли виконавчий комітет скасував власне ж рішення.

В рішенні зазначається, що виконавчий комітет керувався відповідним рішенням Конституційного Суду України.

Пропонуємо витяг з цього рішення:

«Орган місцевого самоврядування має право приймати рішення, вносити до них зміни та/чи скасовувати їх на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

Які ж повноваження мають органи місцевого самоврядування та в який же спосіб мають скасовуватися рішення виконавчого комітету?
Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування» виконавчий комітет ради має право змінювати або скасовувати акти підпорядкованих йому відділів, управлінь, інших виконавчих органів ради, а також їх посадових осіб. Повноваження виконавчого комітету міської ради стосовно зміни або скасування власних актів Конституцією та законами України не передбачений.

При цьому, цим законом надано такі повноваження міській раді, про що свідчить зміст частини 9 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування», де зазначається, що рішення виконавчого комітету ради з питань, віднесених до власної компетенції виконавчих органів ради, можуть бути скасовані відповідною радою.

Таким чином виконавчий комітет Хмільницької міської ради НЕ МАВ ЖОДНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ СКАСОВУВАТИ ВЛАСНІ РІШЕННЯ!.

Зазначене рішення мало б бути скасоване Хмільницькою міською радою.

P.S. Всього два питання: а чи не забагато «косяків» під час прийняття одного рішення? І друге: за що отримують заробітню платню юристи міської ради? Всі ж рішення візуються, в тому числі й юристом ради…