В ХМІЛЬНИКУ ОБГОВОРИЛИ ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО БЮДЖЕТУ

В ХМІЛЬНИКУ ОБГОВОРИЛИ ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО БЮДЖЕТУ
13.02.2020
В Хмільнику відбулося засідання робочої групи впровадження громадського бюджету в громаді. Участь в засіданні взяли експерти громадської організації «ПРАВО» Олена Черній та Віталій Дорох, а також волонтер Корпусу Миру США в Україні Колін Кіндіґ.

Цій зустрічі передувало проведення консультацій з громадськістю, під час яких членам громади було запропоновано висловити своє бачення вирішення проблем, які виникають на різних етапах реалізації громадського бюджету, а саме: на етапі інформування про громадський бюджет та можливість взяти участь в ньому, підготовки самих проектів та подання їх на реєстрацію, організації процесу голосування за проекти, а також реалізації проектів, які стали переможцями.

Експерти громадської організації «ПРАВО» опрацювали всі пропозиції та зауваження, висловлені учасниками заходу, і представили їх на розгляд робочої групи з впровадження громадського бюджету.



Під час обговорення члени робочої групи погодилися з пропозиціями більш детально розробляти заходи інформаційної кампанії, поширювати історії успіху реалізації проектів громадського бюджету а минулі роки, забезпечити можливість пройти навчання з підготовки проектів для всіх бажаючих, а також внесення змін до парламентів бюджету участі, які, серед іншого, передбачатимуть можливість подати і проголосувати за проекти молоді від 14 років, змінити пріоритети громадського бюджету в бік реалізації загальноміських проектів, а також запровадження голосування лише за один проект (зараз кожен член громади може підтримати до трьох проектів). Також було розглянуто можливість поступової відмови від голосування за проекти в «паперовому» вигляді.



Учасники засідання підтримали ініціативу експертів громадської організації «ПРАВО» розробити всі необхідні зміни та доповнення до нормативно-правової бази та подати їх на розгляд членів робочої групи.



Захід відбувся в рамках реалізації проекту «Створення системи безоплатної правової допомоги в Хмільницькій громаді», який реалізується громадської організації «ПРАВО», в партнерстві з Хмільницькою міською радою та Хмільницьким бюро правової допомоги, за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».