В ХМІЛЬНИКУ ПРЕЗЕНТУВАЛИ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ГРОМАДЯН ДОЛУЧИТИСЬ ДО БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ!

В ХМІЛЬНИКУ ПРЕЗЕНТУВАЛИ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ГРОМАДЯН ДОЛУЧИТИСЬ ДО БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ!
18.08.2017
В конференц-залі Хмільницької міської ради відбулась перша з чотирьох презентацій можливостей для долучення до бюджетного процесу, а також контролю за витрачанням бюджетних коштів.

Учасники заходу мали можливість ознайомитися з процесом та порядком формування місцевого бюджету, а також зі способами впливу на формування бюджету на різних етапах.



Під час проведення заходу модератори акцентували увагу на тому, що впровадження прозорості та підзвітності діяльності влади, особливо в бюджетному процесі, не можливе без активності мешканців та готовності влади бути відкритою до діалогу.



Активне долучення громадян до процесу формування бюджету та витрачання бюджетних коштів - це можливість визначення більш ефективного способу вирішення проблем громади та якомога раціональнішого витрачання бюджетних коштів.



Щодо способів контролю за витрачанням бюджетних коштів були презентовані такі можливості:

ВІДКРИТИЙ БЮДЖЕТ - http://openbudget.in.ua



Портал «Відкритий бюджет» містить комплекс програмного забезпечення, що покликаний допомогти зробити місцеву владу прозорою та підзвітною.

Користуючись порталом, органи місцевого самоврядування мають можливість безкоштовно створювати, на основі своєї фінансової та статистичної звітності, візуалізації: місцевих бюджетів, ключових показників діяльності міст, місцевих програм, бюджетного процесу та титульних переліків будівництва та ремонту та в автоматичному режимі публікувати їх на своїх веб-сайтах.

PROZORRO - https://prozorro.gov.ua/



ProZorro - офіційний портал електронної системи публічних закупівель.

На порталі ProZorro можна знайти інформацію про усі закупівлі дорожчі за 10 тисяч гривень здійснені за бюджетні кошти Хмільника.

ОФІЦІЙНИЙ ПОРТАЛ ПУБЛІЧНИХ ФІНАНСІВ УКРАЇНИ - https://spending.gov.ua/



Є-Data — це офіційний державний інформаційний портал у мережі Інтернет, на якому оприлюднюється інформація про використання публічних коштів та реалізується ідея «Прозорого бюджету».

На порталі оприлюднюються всі трансакції Державної казначейської служби, доступна інформація про використання коштів державного і місцевих бюджетів, та інформація про витрати суб’єктів господарювання державної і комунальної власності, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50 відсотків.

ПОШУКОВО-АНАЛІТИЧНА СИСТЕМА 007 - http://www.007.org.ua/



«Пошуково-аналітична система .007» - це web-ресурс на основі відкритих даних про використання публічних коштів. Проект передбачає сервіс пошуку та візуалізації даних з відкритих джерел про використання державою бюджетних коштів. Основний акцент зроблено на простоті використання та представлення специфічної інформації з масивів великих даних.



Щиро сподіваємось, що інформація отримана учасниками презентації буде корисною та розширить бачення громадян щодо їх можливостей впливати на бюджетний та інші процеси діяльності міської влади.



Презентація відбулась в рамках реалізації проекту «Міський бюджет – бачу, розумію, контролюю», який реалізується Хмільницькою районною громадською організацією «ПРАВО» в рамках програми «Публічні бюджети від А до Я: інформування, активізація та залучення громадянського суспільства», що виконується Фондом Східна Європа у партнерстві з Фундацією польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Точка зору, відображена у цій публікації чи матеріалі, є винятковою відповідальністю Хмільницької районної громадської організації «ПРАВО» і може не співпадати з точкою зору Фонду Східна Європа, ПАУСІ і/або Європейського Союзу.

Партнерами в реалізації проекту виступають міськрайонна газета “Життєві обрії” та виконавчий комітет Хмільницької міської ради.