В ХМІЛЬНИКУ РОЗПОЧАВСЯ 20 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ

В ХМІЛЬНИКУ РОЗПОЧАВСЯ 20 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
12.12.2023
11 грудня, в гуманітарному хабі «Мурашник», відбулося відкриття 20-го Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

На початку заходу регіональний координатор фестивалю у Вінницькій області Віталій Дорох розповів про історію організації фестивальних показів на Вінниччині, про структуру фестивалю, а також ознайомив присутніх з цьогорічними заходами, які, окрім Хмільника, мають відбутися ще й в Жмеринці.

Після цього модераторка заходу Юлія Музичук розповіла про фільм, яким фестиваль в Хмільнику було розпочато, а саме: «Нескорений Херсон». Зокрема, вона зазначила, що «Нескорений Херсон» – стрічка про роботу херсонських журналістів Медіаплатформи "Вгору", які фіксували все, що відбувалося в місті. Разом із херсонцями вони пережили захоплення обласного центру росіянами, мітинги, окупацію та звільнення рідного міста.



Після перегляду учасники та учасниці мали можливість обговорити побачене на екрані з безпосередніми учасницями тих подій: журналістки Медіаплатформи «Вгору» Ірина Ухваріна та Ліза Жарких.





Нагадуємо, що покази документального кіно в Хмільнику відбуватимуться в гуманітарному хабі «Мурашник» з 11 по 17 грудня. Пропонуємо ознайомитися з графіком показів:

  • 11 грудня – «Нескорений Херсон» / Устин Данчук / Україна / 2023 / 72 хв.”

  • 12 грудня – «В Україні» / In Ukraine / Томаш Волський, Пьотр Павлус / Tomasz Wolski, Piotr Pawlus / Польща, Германія / Poland, Germany / 2023 / 82 хв.

  • 13 грудня – «89 днів» / 89 Days / Павло Дорогой / Pavlo Dorohoi / Україна / Ukraine / 2023 / 20 хв.

  • 14 грудня – «Під крилом ночі» / Under the Wing of a Night / Леся Дяк / Lesia Diak / Україна / Ukraine / 2023 / 20 хв.

  • 15 грудня – «Гості з Харкова» / Guests from Kharkiv / Галина Лаврінець / Halyna Lavrinets / Україна / Ukraine / 2023 / 20 хв.

  • 16 грудня – «Вбивство Журналіста» / The Killing of a Journalist / Метт Сарнецкі / Matt Sarnecki / Данія, Чехія, США / Denmark, Czech Republic, USA / 2022 / 100 хв.

  • 17 грудня – «Прокидаючись у тиші» / waking up in silence / Міла Жлуктенко, Даніель Асаді Фаезі / Mila Zhluktenko, Daniel Asadi Faezi / Німеччина, Україна / Germany, Ukraine / 2023 / 17 хв.


Після кожного перегляду фільмів заплановано проведення дискусій та обговорень. Окрім цього в рамках Фестивалю заплановано проведення тренінгів на правозахисну тематику.

https://www.youtube.com/watch?v=Th685RXuR5Q

Для довідки:

Фільми Мандрівного Docudays UA — це правдиве й важливе кіно про актуальні виклики сьогодення: перемогу правосуддя, екологічні проблеми, збереження культурної спадщини. Покази фільмів та обговорення відбуватимуться у кінотеатрах, будинках культури, школах та вищих навчальних закладах, кіноклубах і креативних просторах, книгарнях, бібліотеках, а також установах пенітенціарної системи.

Центральна тема 20 Docudays UA — «Образ майбутнього» — це те, що нам варто уявляти і починати втілювати вже зараз. Це розмова про справедливість — невідворотнє покарання винних у воєнних злочинах, документування свідчень їхніх жертв і руйнувань. Про те, як давати раду травмам, зберегти та донести до наступних поколінь пам’ять про загиблих на цій війні рідних і друзів. Про відбудову після нашої перемоги — без пластикових лебедів і розфарбованих шин на газонах і дитячих майданчиках від ОСББ. Про те, як по-справжньому модернізувати наші міста, містечка та села, зробити їх красивими й зручними, сучасними, доступними, орієнтованими на пішоходів — старих і малих, і покалічених війною. Це розмова про те, як очистити наші води й землі від забруднень і мін, які нам у великій кількості залишають окупанти.

Контактна особа:

Віталій Дорох

067 425 84 95