В ХМІЛЬНИКУ СТАРТУВАВ ПРОЕКТ «РОЗВИТОК ШКІЛЬНИХ СЛУЖБ ПОРОЗУМІННЯ»

В ХМІЛЬНИКУ СТАРТУВАВ ПРОЕКТ «РОЗВИТОК ШКІЛЬНИХ СЛУЖБ ПОРОЗУМІННЯ»
08.09.2017
7 вересня 2017 року, в конференц-залі Хмільницької міської ради, відбулася презентація проекту "Розвиток шкільних служб порозуміння". У заході взяли участь директори шкіл, заступники з виховної роботи, психологи, соціальні педагоги навчальних закладів міста Хмільника та Хмільницького району, старший інспектор ювенальної превенції Хмільницького відділу поліції, представники кримінально-виконавчої інспекції міста Хмільника.



З 2016 року Хмільницька районна громадська організація “ПРАВО”, як член Мережі правового розвитку, активно приймає участь у впровадженні відновних практик. Медіація, як ненасильницький метод вирішення конфліктів, досить активно почав впроваджуватися в навчальних закладах Хмільницького району. За результатами діяльності 2016-2017 р. запрацювали шкільні служби порозуміння (далі – ШСП) у 3 навчальних закладах, а саме у Широкогребельській ЗОШ І-ІІІ ст., Великомитницькій ЗОШ І-ІІІ ст. та НВК “ДНЗ ЗОШ І-ІІІ ст. с. Лозова”



Впровадження медіації на базі шкільних служб порозуміння в цих школах показали гарні результати. Проведення “кіл цінностей” серед учнів, досвід проведення перших медіацій та відгуки як батьків, так і адміністрації шкіл, зниження рівня агресії та конфліктності між учнями, поліпшення атмосфери в навчальних закладах, мобілізація учнівської молоді на самостійне врегулювання конфліктів між однолітками ненасильницьким шляхом є підставою вважати процес впровадження медіації успішним та важливим, а також необхідним для впровадження в інших школах.



В рамках проекту «Розвиток шкільних служб порозуміння в рамках Мережі правового розвитку» протягом 2017-2018 років буде проведено ряд заходів, які сприятимуть впровадженню медіації ще в чотирьох навчальних закладах міста Хмільника та в одному навчальному закладі Хмільницького району.

Щоб забезпечити безперервність впровадження медіації в школах, в рамках даного проекту планується підготувати власних тренерів з числа координаторів діючих шкільних служб, дітей-медіаторів та представників громадських організацій, які підготують дітей-медіаторів в школах.

Проектом також передбачено організацію та проведення міжрегіонального форуму для обміну кращими практиками, розробку та виготовлення брендованої атрибутики, розробку системи заохочення та мотивації для медіаторів (конкурс на кращу службу/ координатора/ медіатора). Ці заходи сприятимуть та заохочуватимуть активний обмін досвідом та практиками між всіма зацікавленими сторонами проекту.

Особливо важливий фокус проекту – це підтримка поточної діяльність діючих та створених ШСП, зокрема:

  • постійна інформаційно-роз'яснювальна профілактична робота серед учнів;

  • виступи агітбригад;

  • презентації ШСП;

  • стінгазети;

  • відкриті зустрічі; проведення кіл цінностей серед учнів молодших та старших класів, вправ-руханок;

  • проведення медіацій;

  • звітування про роботу ШСП.


В рамках проекту заплановано проведення стратегічних сесій, під час яких учасники проекту розроблять чіткий план подальшої діяльності ШСП із залученням ресурсів з різних джерел, в т.ч. місцевих бюджетів.

Проект «Розвиток шкільних служб порозуміння в рамках Мережі правового розвитку» впроваджує ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» у партнерстві з членами Мережі правового розвитку – ГО «Подільський центр прав людини», ГО «Право», ГО «Центр зростання громад», ГО «Правозахисний ромський центр», ГО «Фонд сільських громад Дворічанщини», ГО «Скадовщина - мій рідний край», ІРЦ «Правовий простір» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».