В ХМІЛЬНИКУ ЗАПРАЦЮВАЛА ФОТОВИСТАВКА «НЕСКОРЕНИЙ ХЕРСОН»

В ХМІЛЬНИКУ ЗАПРАЦЮВАЛА ФОТОВИСТАВКА «НЕСКОРЕНИЙ ХЕРСОН»
10.12.2022
Вчора, в гуманітарному хабі «Мурашник», офіційно було відкрито фотовиставку «Нескорений Херсон». Участь в заході взяли представники депутатського корпусу, посадові особи міської ради, представники засобів масової інформації, внутрішньо переміщені особи та активні мешканці нашої громади.



Родзинкою заходу була участь в відкритті фотовиставки її автора, відомого херсонського фотографа, фотокореспондента Медіаплатформи «Вгору» Олександра Корнякова, а також інших представників цього засобу масової інформації.





На початку заходу керівник громадської організації «ПРАВО» Віталій Дорох зазначив, що ця фотовиставка є одним з заходів цьогорічного, вже 19, Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який зараз проходить на Вінниччині.

Далі представники Медіаплатформи «Вгору» розповіли про початок окупації Херсона, про мітинги, які тоді відбувалися в місті, про перебування мешканців міста під окупацією, а також про визволення українського Херсона.

Цікавою була розповідь пана Олександра Корнякова про історію окремих фотографій, які було знято в різний час окупації Херсона.

Після офіційної частини заходу присутні мали можливість ознайомитися з самою виставкою та поспілкуватися з її автором, а також з представниками Медіаплатформи «Вгору».



Вже під час перегляду фотовиставки стався дуже зворушливий момент: один з учасників заходу, мешканець Херсона, впізнав на одному фото самого себе. Це фото було зроблене на початку окупації міста, коли херсонці масово виходили на мітинги.



Нагадуємо, що в Хмільнику фотовиставка перебуватиме до 17 грудня.

Побачити її можна в гуманітарному хабі «Мурашник», з 10:00 до 16:00.



Про фотовиставку

«Нескорений Херсон» - виставка фотокореспондента Медіаплатформи «Вгору» Олександра Корнякова.

Події в окупованому Херсоні, мітинги та супротив херсонців увесь світ побачив очима фотокореспондента Медіаплатформи «Вгору» Олександра Корнякова. Його фотографії з херсонських мирних акцій проти російської окупації облетіли відомі світові інформаційні агенції - Reuters, The Times, The Guardian, BBC, Aljazeera та багато інших.

«Нескорений Херсон» - це фотоісторія про жагу до свободи сміливих та безстрашних херсонців, про їх супротив російській окупації, що триває й досі.



З 1 березня Херсон та частина Херсонської області перебувають під російською окупацією. У перші дні військові рф обстріляли швидку допомогу, пожежників і журналіста, загинули мирні жителі, було зруйновано багато будинків. Росіяни почали активно поширювати фейки про те, що херсонці просили створити Херсонську народну республіку та приєднатися до рф, окупанти намагалися організувати російську «гуманітарну допомогу» і при цьому не давали «зеленого коридору» для української допомоги. «Глушили» мобільний зв’язок та інтернет.

Попри це, у Херсоні 5 березня люди вийшли на багатотисячний мітинг і пройшли з українськими прапорами вулицями міста. Вже 6 березня проукраїнські мітинги почалися по всій області. Про Херсон дізнався весь світ, а фотографії херсонського опору облетіли всі відомі світові ЗМІ - Reuters, The Times, The Guardian, The Washington Post, IPress, BBC, Aljazeera, Awenire, The Telegranh, Голос Америки, Радіо Свобода Європа та інші.

Мирні акції в Херсоні стали щоденними аж поки окупанти не почали розганяти мітингувальників сльозогінними та димовими гранатами, а потім затримувати активістів, допитувати їх та катувати.