В ХМІЛЬНИЦЬКІЙ ГРОМАДІ ЗАТВЕРДИЛИ ПРОГРАМУ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ

В ХМІЛЬНИЦЬКІЙ ГРОМАДІ ЗАТВЕРДИЛИ ПРОГРАМУ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ НАСЕЛЕННЮ
28.05.2021
Депутати Хмільницької міської ради затвердили Програму забезпечення безоплатною правовою допомогою населення Хмільницької міської територіальної громади на 2021-2022 роки.

Загалом на реалізації програми передбачено 438 700 гривень, з них 198 000 гривень – кошти міського бюджету і 240 700 гривень планується залучити з інших джерел, не заборонених законодавством.

Програмою передбачено низку заходів, реалізація яких дозволить забезпечити мешканців Хмільницької міської територіальної громади якісною безоплатною правовою допомогою, а також створити умови для отримання територіальною громадою якісних послуг та підвищити спроможність жителів громади впливати на формування місцевої політики.

Хмільницька громада, починаючи з 2019 року, бере участь в програмі «Правоспроможна громада». Ця програма є комплексом практичних заходів, що включає дослідження правових потреб громади, розробку місцевих програм доступу до правосуддя, оцінку їх реалізації.

Представники Хмільницької міської територіальної громади, а саме: Олена Черній, Віталій Дорох (громадська організація «ПРАВО»), Наталя Мазур (Хмільницька міська рада) та Ганна Мариніч (Хмільницьке бюро правової допомоги) взяли участь в навчанні в рамках цієї програми.

Після цього було проведено соціологічне дослідження, спрямоване на визначення правових потреб мешканців Хмільницької міської територіальної громади, презентовано ці результати під час засідання «круглого столу» в Хмільнику, а також під час практикуму в місті Дніпро.

Після проведення соціологічного дослідження в рамках програми «Правоспроможна громада» було виявлено, що в громаді наявні правові проблеми (було визначено 10 найактуальніших), які значно поширені в Хмільницькій ОТГ. Також було виявлено, що члени громади не мають достатніх знань та навичок, які дозволили б їм ефективно вирішувати наявні правові проблеми.

Саме це спонукало Хмільницьку команду розробити проект «Створення системи безоплатної правової допомоги в Хмільницькій громаді», який було представлено на конкурс «Безпечна та правоспроможна громада», оголошений програмами ««Права людини і правосуддя» та «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

В рамках реалізації цього проекту було проведено аналіз місцевої нормативно-правової бази, що регламентує отримання адміністративних послуг, надання дозволів та погоджень, на предмет наявності факторів, які перешкоджають реалізації прав членів громади, розробка пропозицій щодо внесення змін до існуючих та розробки нових НПА, забезпечено надання первинної правової допомоги, а також розроблено проект програми забезпечення населення Хмільницької громади безоплатною правовою допомогою.