ВІДБУЛОСЯ НАВЧАННЯ ДЛЯ КАНДИДАТІВ НА ПОСАДУ ГРОМАДСЬКИХ ІНСПЕКТОРІВ БЛАГОУСТРОЮ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ

ВІДБУЛОСЯ НАВЧАННЯ ДЛЯ КАНДИДАТІВ НА ПОСАДУ ГРОМАДСЬКИХ ІНСПЕКТОРІВ БЛАГОУСТРОЮ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ
19.06.2021
В рамках реалізації проекту «Чисте повітря» відбулося навчання для кандидатів на посаду громадських інспекторів благоустрою населених пунктів.

Перший день навчання був присвячений огляду Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також створенню, діяльності та повноважень адміністративної комісії при виконавчому комітеті Хмільницької міської ради.

Під час першого дня навчання учасники детально розібралися з основними засадами КУпАП, ознайомилися з поняттям адміністративного правопорушення, зокрема, що стосується мешканців громад, неповнолітніх та посадових осіб, ознайомилися з видами адміністративних стягнень, а також з іншими аспектами Кодексу України про адміністративні правопорушення. Особливу увагу було приділено статті 152 Кодексу, в якій визначено санкції за порушення Правил благоустрою території населеного пункту.

Після обіду, в другій частині навчання, було розглянуто нормативно-правові засади діяльності адміністративної комісії при виконавчому комітеті міської ради, її повноваження, кількісний та персональний склад, а також регламент її роботи. Окремо було розглянуто варіанти співпраці між громадськими інспекторами благоустрою населених пунктів та адміністративною комісією.

Під час другого дня навчання було детально розглянуто норми Закону України «Про благоустрій населених пунктів», Правила благоустрою населених пунктів Хмільницької міської територіальної громади, а також було проведено огляд місцевої нормативно-правової бази, що регламентує порядок відбору, призначення на посаду та діяльність громадських інспекторів благоустрою.

Учасників, окрім нормативно-правової бази, цікавили практичні аспекти здійснення заходів з благоустрою в населених пунктах, окрема, хто зобов’язаний скошувати бур’яни біля об’єктів соціально-культурної сфери, хто відповідальних за спалювання рослинних решток, чи можна палити сміття, як можна взаємодіяти з поліцією при виявленні, наприклад, факту забруднення повітря, за відсутності власника земельної ділянки тощо. На всі питання учасники отримали вичерпні відповіді.

Третій день навчання був присвячений практичним кейсам з складання протоколів про порушення правил благоустрою. Кожен з учасників навчання отримав конкретну ситуацію, в якій було описано реальний випадок, пов’язаним порушенням Правил благоустрою, зокрема, що стосується спалювання рослинних решток та забруднення атмосферного повітря. Кожен учасник та учасниця мали чітко ідентифікувати правопорушення, скласти протокол про адміністративне правопорушення та доповісти про проведену роботу.

Загалом захід пройшов за дуже активної участі учасників та учасниць. Варто зазначити, що всі вони отримали можливість, в подальшому, звертатися до громадської організації «ПРАВО» за отриманням консультацій та роз’яснень.

На завершення всі присутні отримали методичні посібники, в яких зібрано нормативно-правову базу в допомогу громадському інспектору благоустрою населених пунктів.

Варто зазначити, що фінансування цієї ініціативи відбувається в рамках проекту EPAIU, що виконується Міжнародним фондом «Відродження» за фінансування і сприяння Посольства Швеції в Україні. ГО «Екодія» є отримувачем фінансової підтримки в рамках цього проекту і реалізує Програму підтримки активістів, що відстоюють покращення якості повітря у містах України, «Друге дихання». Громадська організація «ПРАВО» стала переможцем конкурсу і реалізовуватиме проект «Чисте повітря» в Хмільницькій міській територіальній громаді.