Відбулося стажування з питань самоорганізації населення…

Відбулося стажування з питань самоорганізації населення…
06.07.2011
З 21 по 27 червня 10 учасників зі всієї України (з Івано-Франківська, Бердянська, Сум, Черкас, Кременчука, Болграда, Горлівка, Броварів, Хмільника, а також сіл Рогізно та Семенівка) пройшли стажування в рамках проекту «Кращі практики самоорганізації населення для розвитку місцевих громад», що реалізовує Всеукраїнська громадська організація «Асоціація сприяння самоорганізації населення», за підтримки Програми «Схід-Схід: партнерство без кордонів» та Міжнародного фонду Відродження.

Експедиційна група взяла свій старт з міста Вінниці. Учасники стажування з приємністю відзначили політичну волю місцевої влади, яка вміло використовує свій ресурс у роботі з вуличними та будинковими комітетами. Особливістю перебування у Вінниці стали відвідини Прозорого офісу, а також спілкування з заступником Вінницького міського голови Андрієм Ревою. Також учасники стажування ознайомились з робою органів самоорганізації населення (цікава особливість, що у Вінниці вони представлені тільки приватним сектором) під час круглого столу та безпосередньо за місцем їх діяльності.

Наступна подорож була запланована до Одеси. Свій візит учасники розпочали з відвідин ОСНів міста (в Одесі їх називають СОНи). На одному з мікрорайонів, учасники були шоковані кількістю людей біля офісу СОНа. Здебільшого це були бабусі, які метушливо, наче «мурашки», розвантажували автомобіль з продуктовими пакетами, які люб’язно щомісяця надає місцевий депутат.

Стало відомо, що після приходу до влади в місті Одесі нової команди, суттєво було зменшено фінансування діяльності органів самоорганізації населення міста.

Сильне враження на учасників справив захід, який провів доцент кафедри державного управління і місцевого самоврядування ОРІДУ НАДУ При Президентові України кандидат політичних наук, директор Одеського суспільного інституту соціальних технологій Андрій Семенович Крупник.

Після важкої поїздки експедиція дісталась самого східного обласного центру - Луганська, це було останнє місто запланованого стажування. Учасники поїздки дізналися, як замість конфлікту з міською владою можна досягти ефективної співпраці на користь місцевій громаді.

За наслідком стажування його учасники сформували план подальшої спільної співпраці для інформаційного обміну, розробки та реалізації проектів. Проект матиме своє продовження. На вересень місяць заплановано проведення практичний семінар в Одесі.

На завершення можна сказати, проаналізувавши досвід самоорганізації населення різних міст України, що один і той самий механізм в теорії на практиці діє по різному…