ВІДРОДЖУЄМО МЕРЕЖУ ПРАВОВИХ КОНСУЛЬТАНТІВ

ВІДРОДЖУЄМО МЕРЕЖУ ПРАВОВИХ КОНСУЛЬТАНТІВ
28.03.2024
Україна продовжує рухатися шляхом становлення сучасної демократичної держави, де права та свободи громадян є невід'ємними складовими соціального прогресу. Одним із важливих кроків в цьому напрямку є забезпечення доступу до правосуддя для всіх верств населення. Особливо це є актуальним в умова війни.

Свого часу, громадською організацією «ПРАВО», в партнерстві з Хмільницькою міською радою, було сформовано мережу правових консультантів, які надавали безоплатну правничу допомогу в сільських населених пунктах громади, слугуючи з’єднуючою ланкою між тими людьми, які потребували правової допомоги та фахівцями ГО «ПРАВО». Але, після початку повномасштабного вторгнення, майже всі налагоджені зв’язки було зруйновано.



Наразі громадська організація «ПРАВО», в партнерстві з міською радою, має намір відродити мережу правових консультантів і саме тому тренінг для правових консультантів, які надаватимуть безоплатну правничу допомогу в сільських населених пунктах Хмільницької громади, виявився надзвичайно важливим кроком.

Теми першого тренінгу включали в себе вступ до прав людини, огляд системи місцевого самоврядування в Україні, а також форми участі громадськості в процесах прийняття рішень. Учасники та учасниці отримали знання про основні права і свободи громадян, закріплені у Конституції України та міжнародних документах з прав людини. Вони також долучилися до обговорення та аналізу системи місцевого самоврядування, розуміючи важливість ролі громади у прийнятті рішень та розвитку свого регіону. Крім того, учасники вивчили різноманітні способи участі громадськості в процесах прийняття рішень на місцевому рівні, обговорили інструменти громадського контролю, а також доступ до публічної інформації.



Формування мережі правових консультантів стане важливим етапом у забезпеченні доступу до правосуддя для мешканців сільських населених пунктів Хмільницької громади. За задумом група осіб, які мають намір надавати правничі консультації, пройдуть навчання за спеціально розробленою програмою, яка включає різні аспекти українського законодавства. Після цього правові консультанти зможуть, якщо питання не потребує втручання юристів, самотужки допомагати мешканцям громади, або перенаправляти людей до фахівців громадської організації «ПРАВО».

Формування мережі правових консультантів та їх навчання відбувається в рамках реалізації проєкту “Інституційна спроможність в умовах війни: долаємо нові виклики” реалізується громадською організацією “ПРАВО”, за підтримки проєкту «Фенікс», що виконується Фондом Східна Європа коштом Європейського Союзу.

Більше про проєкт можна прочитати ТУТ.