Вітання з Днем Перемоги

Вітання з Днем Перемоги
08.05.2011
День Перемоги - свято перемоги СРСР над нацистською Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Відзначається 9 травня. Неробочий день в Росії, Абхазії, Азербайджані, Вірменії, Білорусії, Казахстані, Киргизії, Молдові, Узбекистані, Україні та Південної Осетії.

Історія свята
Введений в 1945 році, однак з 1947 року був робочим днем. Вперше широко був відсвяткований в СРСР лише через два десятиліття за Брежнєва. У тому ж ювілейному 1965 День Перемоги став неробочим. У період існування СРСР не було традиції проведення військових парадів на Червоній площі 9 травня; щорічно паради проводилися 1 травня і 7 листопада, а на 9 травня паради були лише в ювілейні 1965 і 1985 роки. Після розпаду СРСР паради 9 травня на Червоній площі не проводилися до ювілейного 1995 року. Тоді в Москві пройшли два параду: на Красній площі (в пішому строю) і на Поклонній горі (за участю військ і бойової техніки). З тих пір паради на Червоній площі стали проводити щороку - але без бойової техніки. З 2008 року парад став знову проводиться за участю бойової техніки. У цей день традиційно зустрічаються фронтовики, покладаються вінки до могили невідомого солдата, пам'ятників Слави і військової доблесті, гримить святковий салют.

Свято у Європі та США
У Європі Великобританія і Франція відзначають День Перемоги у Другій світовій війні - 8 травня - наступний після 7 травня - дня підписання капітуляції нд Німеччини в Реймсі. 8 травня о 22 годині 43 хвилини за центральноєвропейським часом в Карлсхорсте була підписана друга беззастережна капітуляція нд Німеччини. У СРСР, а зараз у багатьох країнах СНД 9 травня відзначається свято "День Перемоги", тобто Наступного дня після капітуляції 8 травня. І перше і друге капітуляції починали діяти практично одночасно - в 23-00 і в 23-01 відповідно 8 травня по центральноєвропейським часом. У США, це свято називається VE Day, або Victory in Europe Day. У більшості країн Західної Європи 8 травня відзначається як "День Європи".