«ВСІ ПИТАННЯ СЛІД ВИРІШУВАТИ ЦИВІЛІЗОВАНИМ ШЛЯХОМ»

«ВСІ ПИТАННЯ СЛІД ВИРІШУВАТИ ЦИВІЛІЗОВАНИМ ШЛЯХОМ»
28.02.2014
255619_107121296047863_7800584_nТаку тезу висловив перед громадою міста Хмільника депутат Хмільницької міської ради Сергій Гуцалюк. В своїй доповіді він піднімав питання, які свого часу наробили багато галасу в місті, а саме: можливий приїзд до Хмільника "тітушок" з Бердичева, а також повалення пам’ятника Володимиру Леніну.

Доповідь пана Гуцалюка викликала досить неоднозначну реакцію в присутніх – дехто навіть кричав йому «Ганьба».

Після цього Сергій Гуцалюк попросив нас опублікувати його доповідь, що ми й робимо.

Пропонуємо хмільничанам подискутувати щодо останніх подій в місті, але перед цим, як завжди, добряче подумайте: можливо пан Сергій Гуцалюк в чомусь таки має рацію?

Далі – мовою оригіналу…

Шановні голово, колеги, запрошені, присутні.


Мене, як голову постійної комісії з питань законності, охорони громадського порядку та соціального захисту населення Хмільницької міської ради, глибоко турбують події останнього часу, що відбуваються в місті.

Що можна сказати лише про ситуацію, що склалася в м. Хмільнику 20.02.2014 року, коли невідомими особами було поширено, в тому числі через соціальні мережі інтернету, іншими засобами та способами, інформацію про приїзд в наше місто – через місто злочинно-налаштованих «тітушок» які мали б здійснювати безчинства (розбої, пограбування), абощо. В результаті поширених неправдивих чуток, вже близько 19 год. масово стали закривались магазини, підприємства, кіоски, інші об’єкти громадського побуту та заклади. Я особисто став свідком нагніченої паніки в супермаркеті «Сільпо», де у вказаний час охорона торгівельного закладу, причиняючи явні незручності для відвідувачів стали виганяти людей з приміщення, тим самим продовжуючи нагнітати паніку серед населення.

Хто поширив чутки? Питання залишається не виясненим.

Та вже згодом «на захист хмільничан» швидко зорганізувались так-звані «загони самооборони» і виставили «блок-пости» на « Круговому » (вул.. Горького), біля МРЕО, на в’їзді в м. Хмільник від санаторіїв (кафе Дежав*ю). Всіх осіб зібралося кілька десятків. Хто автомобілями хто без.

За словами очевидців:

- майже половина «самооборонців» на «Круговому» тримаючи в руках бити та інші підручні предмети для можливого нанесення тілесних ушкоджень, перебували в настільки п’янку вигляді, що їх вже боялися прості мешканці навколишніх вулиць та оточуючих будинків, перехожі;

- біля МРЕО палили скати, вирізали дерева, намагаючись збудувати барикаду;

- біля «Дежав*ю» намагалися палити скати п’яні вщент молодики.

У всіх випадках мешканцям міста Хмільника та відпочиваючим було спричинено низку незручностей, як мінімум.

В той вечір паніка і хаос опанували містом.

А вони, тобто «тітушки» - НЕ ПРИЇХАЛИ !!!

Хто нагнітав ситуацію навколо висвітленої події? Хто це був, самооборонці чи самозванці? Хто за нею стояв і яку ціль ставив перед собою?

Як на мене, слід звернути увагу на ініціаторів вказаних заходів силового перепону.

Наступного дня, 21.02.2014 року в першій половині дня, ближче до обіду, на площі перед пам’ятником Лєніну почав збиратися натовп людей у яких точилися зуби о червоний граніт вождю світового пролетаріату. Їхньою метою було повалення цього пам’ятника, шляхом безповоротного знищення, як наслідок піднесеного вихором «ленінопаду» в Україні.

Всі ми були свідками повалення пам’ятників спочатку в м. Києві а потім і в інших містах держави. Переважно пам’ятники нищились, з дозволу сказати , варварським шляхом, і ми чули різні, почасти суперечливі коментарі простих громадян щодо цих подій

Я не є і ніколи не був прихильником комуністичної партії і не рахував Лєніна за вождя світового пролетаріату. Однак поміж нас, проживають люди більш поважного віку, які може і також не підтримували політики комунізму, однак зростали при тій епосі, і цей пам’ятник навівав їм приємні спогади їхньої молодості.

Я ніколи не думав, що буду вам зачитувати такі рядки-реквієм за пам’ятником Лєніну, адже в минулому сам був ініціатором повалення символу тоталітаризму. Однак, як тоді, так і на сьогодні, і я, і більшість населення міста Хмільника, намагались вирішити це питання цивілізованим шляхом, тобто зняти пам’ятник шляхом демонтування та перенесення в інше місце, з очей подалі. Це питання піднімалось і між депутатами минулої каденції, і іншими депутатами, зокрема Шереметою, в цьому скликанні. Як було минулої каденції не знаю, а за керуванням нинішнього голови питання не вирішувалось, так як наче було не на часі і з пригоршнею інших номенклатурних перепон, а попросту, на думку багатьох депутатів, мер не хотів протистояти своїм найбільшим прихильникам з числа міських пенсіонерів.

Так от, коли натовп зібрався валити пам’ятник Лєніну, я особисто, інші депутати міської ради, намагалися переконати їх в тому, щоб пам’ятник акуратно демонтувати і вивезти, натомість пообіцяли позитивне вирішення цього питання законним шляхом в сесійному порядку. В цей же день, міська влада терміново скликала позачергову сесію з винесенням на порядок денний лише одного питання – демонтаж вказаної статуї. Метою цього заходу, було цивілізовано, якщо хочете – культурно, зняти і цей пам’ятник, і це наболіле питання. Тоді громада міста показала б, що в Хмільнику помірковані, розумні люди, як це було зроблено в багатьох інших населених пунктах України. Про це було повідомлено і на площі, що депутати збираються на 15.00 год. і приймуть відповідне рішення яке буде оголошено безпосередньо на майдані.

Натомість, не побоюсь цього слова, саме радикально налаштовані громадяни, не дочікуючись рішення легітимної міської влади здійснили свій брудний намір.

Депутати в свою чергу, вже взявши на себе відповідальність за дії наших співгромадян, щоб унеможливити притягнення їх до відповідальності, прийняли рішення постфактум.

І знову виникає питання: Хто за цим стоїть?

З погляду на висвітлені події, ще раз задумуєшся, що ми, наша громада, наша держава, обрала Європейський шлях. Шлях демократії, законності і правопорядку.

Всі ми стали свідками подій в новітньому державотворенні. Багато з наших земляків були прямими учасниками цих подій на Майдані. Ще більше мешканців міста Хмільника допомагало їм та іншим борцям за справедливість у Києві побічно.

Пішла у вічність небесна сотня. Прошу вшанувати їхній безсмертний подвиг хвилиною мовчання…

Сотні справжніх захисників Вітчизни й досі перебувають на лікарняних ліжках.

Виникає питання: За що? Що призвело до таких жахливих наслідків?

Нагадую – прагнення стати Європейською державою.

Я не збираюсь зачитувати вам хронологію подій Київського Майдану, мешканці міста дякують за інформування тих подій безпосереднім учасникам на зібраннях « Народного віче» в тому числі і біля пам’ятника Шевченку.

Я хочу наголосити на тому, що в місті діє чинна влада: вибраний вами голова з його «молодою» командою і депутатський корпус. Я не переконую громаду симпатизувати до всіх в цілому чи когось особисто. Я намагаюсь лише переконати, що в нашому місті відсутнє будь-яке політичне протистояння, які б прапори не майоріли над депутатами міської ради.

Цитую: До основних завдань місцевого самоврядування можна віднести:

- зміцнення засад конституційного ладу України;

- забезпечення реалізації конституційних прав людини і громадянина;

- створення умов для забезпечення життєво важливих потреб та законних інтересів населення;

- розвиток місцевої демократії.

А тому, наголошую, що приведеним вище прикладам не місце в цивілізованій громаді. Не за такий перебіг подій з елементами «махновщини» віддали життя бійці Небесної сотні.

Від імені більшості депутатів Хмільницької міської ради, повідомляю, що мови ультиматуму зі сторони будь-яких рухів, організацій чи об’єднань з поза меж депутатського корпусу не буде. Такі звернення будуть рахуватись як спроба дестабілізірувати ситуацію в місті. Згарячу, на емоціях рішення ніколи не рахувалось конструктивними, не сприймались і не будуть сприйматися переважною більшістю громади.

Завжди є шлях до компромісу. Не довіряєте голові – зверніться до депутатів. Депутати міжфракційної депутатської групи « Громадянська варта », міжфракційного об’єднання міської ради « Хмільницька міська народна рада » завжди відкриті до спілкування, принаймні це єдиний і основний шлях до законно прийнятого рішення.

Всі питання слід вирішувати цивілізованим шляхом перемовин, консультацій та обговорень за круглим столом, на зібраннях громадян, через засоби масової інформації, і тільки виважене з усіх сторін рішення має втілюватися в життя.

Пам’ятаймо, що порядність, толерантність та врівноваженість, чим пишається український народ, ще ніхто не відміняв.

Слава Україні!

Сергій ГУЦАЛЮК,


депутат Хмільницької міської ради