ВИБОРЧИЙ КОДЕКС ТА МІСЦЕВІ ВИБОРИ: В ХМІЛЬНИКУ ЗАВЕРШИЛА РОБОТУ ШКОЛА МІСЦЕВОГО ДЕПУТАТА

ВИБОРЧИЙ КОДЕКС ТА МІСЦЕВІ ВИБОРИ: В ХМІЛЬНИКУ ЗАВЕРШИЛА РОБОТУ ШКОЛА МІСЦЕВОГО ДЕПУТАТА
16.08.2020
В Школі місцевого депутата відбувся останній «урок», який був присвячений Виборчому кодексу та місцевим виборам.

В якості лекторів виступили експерти громадської організації «ПРАВО»: Віталій Дорох, Олена Черній та Тарас Коваль.

На початку заняття Віталій Дорох ознайомив присутніх з Виборчим кодексом, розповів про систему виборчих комісій, календарним планом проведення виборів, а також ознайомив з зразком виборчого бюлетеня, який буде застосовуватися на місцевих виборах в жовтні цього року.

В продовження теми Олена Черній, яка є членом міської територіальної виборчої комісії, розповіла, як обраховуватиметься кількість депутатів в новообраній Хмільницькій міській ОТГ, про те, як формуватимуться виборчі округи, про розмір застави для кандидата на посаду міського голови та депутатів міської ради, а також про систему підрахунку голосів та розподілення мандатів між кандидатами в депутати від політичних партій.

В свою чергу Тарас Коваль, який є виборчим омбудсменом у Вінницькій області, розповів про кримінальні правопорушення та злочини в сфері виборчого права, акцентувавши увагу на змінах до законодавства, якими введено більш суворі покарання за окремі правопорушення.

Сьогоднішнє заняття в Школі місцевого депутата стало завершальним. Раніше слухачі мали можливість ознайомитися з такими темами: «Місцеве самоврядування. Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні», «Місцеве самоврядування в Хмільницькій ОТГ. Регламент роботи міської ради», «Статус депутатів місцевих рад. Повноваження старости», «Форми участі громадськості в процесах прийняття рішень» і, власне, «Виборчий кодекс та місцеві вибори».

Школа місцевого депутата є спільною ініціативою Спілки учасників АТО міста Хмільника та Хмільницького району та громадської організації «ПРАВО». Навчальна програма складалася з 5 блоків, які взаємопов’язаних між собою та давали чітке уявлення про місцеве самоврядування, структуру міської ради, повноваження та обов’язки депутатів місцевих рад тощо. Участь в навчанні було безкоштовне.

Участь в навчанні могли взяти особи, які проживають в Хмільницькій міській ОТГ (Хмільник та Соколова), а також особи, що мешкають в громадах, які потенційно увійдуть до складу Хмільницької міської ОТГ (Березнянська, Великомитницька, Голодьківська, Кривошиївська, Куманівецька, Лелітська, Лозівська, Порицька, Сьомаківська, Широкогребельська, Журавненська (Літинський район), Кожухівська (Літинський район), Тесівська (Літинський район), Шевченківська (Літинський район).